Cruijff is geen Lenin, Ten Have is wel Stalin

DAVID: Weet je wie zou hebben gewalgd van het optreden van Cruijff dit jaar?

SIMON: Nou, vertel.

DAVID: Lenin.

SIMON: Ja, hij zeker.

DAVID: En Stalin.

SIMON: Hij ook.

DAVID: Ik bedoel, zeg wat je wilt van die mannen, maar ze wisten hoe je coups pleegt.

SIMON: Heeft Cruijff dan helemaal geen idee?

DAVID: Nou, hij begon briljant. In maart ging alles nog volgens het boekje. Zijn troepen hadden de belangrijkste media bezet. Vervolgens een propagandaoffensief om de massa te mobiliseren, en hup, het oude regime was gedestabiliseerd.

SIMON: Het oude regime wist niet wat het zag.

DAVID: En zijn aankomst uit Barcelona op het cruciale moment was briljant geënsceneerd. Het was als Lenin die in zijn gesloten trein uit Zürich aankomt, of Ayatollah Khomeini per vliegtuig uit Parijs.

SIMON: Maar daarna was het alsof Cruijff alleen de eerste pagina van het coupboekje had gelezen.

DAVID: Precies. Van klassieke couppleger gaat hij meteen over in een couppleger uit een film van Woody Allen.

SIMON: Hij had het moeten weten. Een revolutie is net een voetbalwedstrijd: je wint met inzet en daadkracht. Je moet blijven gaan.

DAVID: Maar Cruijff denkt meteen al dat hij heeft gewonnen, en gaat zitten chillen. Alsof je in een WK-finale na één minuut zou ophouden met voetballen. Hij doet niets om zijn positie te consolideren, en verdeelt de macht al voordat hij die heeft.

SIMON: Je kunt niet iemand anders vragen Voorzitter Mao te spelen. Je moet zelf Voorzitter Mao zijn.

DAVID: Bovendien kwam hij nooit opdagen.

SIMON: Denk aan de woorden van Lenin: ‘Naar het Finland-Station!’ Je moet naar het middelpunt van de actie. Je moet niet op vakantie gaan.

DAVID: Dat was toch de fout van Trotsky? Hij vertrok om de burgeroorlog te leiden, en intussen ging Stalin achter zijn rug om zitten manipuleren.

SIMON: Op cruciale momenten zat Stalin nooit uit te buiken in zijn datsja in Barcelona. Khomeini vloog ook niet terug naar Parijs om een terrasje te pikken, een wijntje te drinken, meiden te kijken, en af en toe naar Teheran te bellen om te kijken hoe het ging.

DAVID: Had hij dat maar gedaan.

SIMON: Deze week leek Cruijff verrast toen hij met een ijspik werd neergestoken. Maar zo werkt een coup!

DAVID: Dus Cruijff is geen Lenin?

SIMON: Nee, Louis van Gaal is Lenin. En Steven ten Have, de Ajax-voorzitter, is Stalin: de saaie administrateur die stilletjes de organisatie onder zijn controle krijgt.

DAVID: En wie is Cruijff?

SIMON: Cruijff is Alexander Kerensky, de onbelangrijke tussenpaus wiens fouten leidden tot 70 jaar totaalmacht voor het Van Gaalisme.

DAVID: Ja, het lijkt verdacht veel op 1917. De eerste revolutie gebeurt in maart, volgens ons kalender. Kerensky wordt leider. Maar de serieuze mannen, de gasten die hun huiswerk doen en elke dag komen opdagen, grijpen in november de macht.

SIMON: Uri Coronel is dus Tsaar Nikolaas.

DAVID: O jee, ik hoop dat het bij hem beter afloopt. Het is een aardige man. En Bergkamp en Jonk?

SIMON: Zij zijn de heroïsche Russische arbeidersklasse.

DAVID: Nee, Edgar Davids is de heroïsche Russische arbeidersklasse.

SIMON: Maar nu maak ik me zorgen. De Russische Revolutie leidde tot burgeroorlog, vijfjarenplannen en showprocessen. Is dat de toekomst van Ajax?

DAVID: Dat is het heden van Ajax. Open je ogen, man. De gruwelijke burgeroorlog is al begonnen.

SIMON: In Rusland wist je tenminste nog wie aan welke kant stond: je was Rood of je was Wit. Bij Ajax is iedereen rood én wit.

DAVID: Wat is er eigenlijk met die Russische Cruijff gebeurd?

SIMON: Kerensky? Hij leefde nog 53 jaar in exiel, en bleef maar vertellen dat hij eigenlijk Rusland had moeten leiden in plaats van de Van-Gaalisten. Uiteindelijk overleed hij in vergetelheid in New York.

DAVID: Arme Johan. Dit zal hij niet leuk vinden.

Simon kuper en david winner

    • David Winner
    • Simon Kuper En