'Bonuscultuur moet geheel verdwijnen'

De financiële sector moet de bonussen geheel afschaffen, zegt het Sustainable Finance Lab, een denktank onder leiding van ex-Rabobankbankier Herman Wijffels die onderzoek doet naar duurzaam bankieren. Niet alleen de bonussen voor bankiers, ook die voor tussenpersonen die hypotheken of verzekeringen verkopen, toezichthouders, accountants, adviseurs en juristen.

De denktank met hoogleraren als Arnoud Boot en Arjo Klamer deed deze week negen aanbevelingen. Deze en andere thema’s, zoals het pensioenstelsel, worden binnenkort uitgewerkt in een onderzoeksagenda. De kern van de kritiek is dat de financiële sector zich weer moet richten op de reële economie in plaats van op zichzelf.

Andere adviezen voor banken: verbied handelen voor eigen rekening en koppel het zakendeel los om schade aan overige takken te beperken; behandel vreemd en eigen vermogen fiscaal hetzelfde en vergroot het minimale onderpand; ontwerp een toekomstgericht risicobeleid en stel meer divers personeel aan.