Bolkestein noemt opsplitsing eurozone onvermijdelijk

Een opsplitsing van de eurozone is onvermijdelijk. Het gebied rond Duitsland stapt op termijn over op de neuro, een aparte munteenheid voor de noordelijke eurolanden. Dat zegt VVD-prominent Frits Bolkestein vandaag in een interview in het AD.

Eerder pleitte de partij-ideoloog van de VVD, Patrick van Schie, al voor de neuro. Dat kwam hem op kritiek te staan. Alleen het speculeren over het opsplitsen van de euro zou al gevaarlijk zijn. Bolkestein maakt zich daar niet druk om. “Het zal allemaal wel. Ik ben geneigd om naar radicale middelen te grijpen.”

‘Ik zou geen traan laten om gedwongen vertrek Italië uit euro’

De radicale middelen waar de 82-jarige oud-partijleider op doelt, zijn onder meer de verwijdering van Griekenland uit de eurozone. “Ze moeten steun krijgen op voorwaarde dat ze uit de euro gaan.” Ook een vertrek van Italië is een optie voor Bolkestein. “Als Italië zou worden gedwongen de euro te verlaten zou ik er geen traan om laten.”

Volgens Bolkestein hebben hij en andere politici de weeffout van de euro over het hoofd gezien. Bolkestein was zelf sceptisch over de invoering van de euro, maar zag niet in dat de euro het moeilijk zou krijgen zonder politieke unie in Europa. “Ik zag dat pas later.”

Eurobonds ‘rampzalig’

Euro-obligaties noemt Bolkestein een “rampzalig idee”:

“Dat betekent dat Nederland meer rente moet betalen. Ik heb berekend dat zoiets kan oplopen tot zeven miljard euro per jaar. Elk jaar. We hebben al problemen om achttien miljard te bezuinigen in vier jaar.”