binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week het huis van Willem van Zoetendaal en Noshka van der Lely.

foto: thijs wolzak

Het huis van Willem van Zoetendaal (61) en Noshka van der Lely (71) aan de Oude Schans in Amsterdam is opnieuw gefundeerd. „Alles moest uitgegraven en gesloopt, de halve voorgevel lag eruit. Alleen de gietijzeren zuilen bleven staan.”

Van der Lely kocht het in 1992 samen met haar echtgenoot, de inmiddels overleden filmmaker Johan van der Keuken. Willem van Zoetendaal, haar huidige echtgenoot, woont er sinds 2007. Van Zoetendaal: „We moesten zes maanden ergens anders wonen, we hadden zo’n heimwee naar ons huis.”

Om de terugkeer naar hun huis te vieren, vroegen ze de Duitse fotograaf Johannes Schwartz om werk te maken voor hun interieur en hun ernaast gelegen galerie. Willem van Zoetendaal is naast grafisch ontwerper ook uitgever en eigenaar van een galerie voor fotografie.

Deze week kwam Johannes Schwartz zijn werk ophangen (op de foto de man op de ladder). Fireplaces heten de foto’s. „Het zijn foto’s van open haarden, nepvlammen, blokken hout. We hebben geen open haard, dus dit vond hij wel bij ons huis passen.”

In de galerie hangt nog meer werk van hem. Op Schwartzs foto’s staan nooit mensen, alleen de sporen van hun aanwezigheid zijn zichtbaar. Het zijn fotografische stillevens.

Interieurstijl „Helder en bescheiden. Zonder opsmuk.” De keuken heeft Willem van Zoetendaal zelf ontworpen. Op tafel een botervloot van tante Lies. Een vriendin leende ooit het boek van Sartre. „Na 40 jaar kwam ze het ineens terugbrengen.”

Bij brand meenemen „Mijn vrouw.”

Van Ikea „Niets.”

Opvallend Het huis en de galerie zijn op afspraak tot 8 januari te bezichtigen. Vanzoetendaal.nl

    • Thijs Wolzak