Doorbraak formatie: Belgische partijen akkoord over begroting

Een betoger eerder deze week bij het paleis van koning Albert in Brussel. Foto Reuters / Eric Vidal

Er is een grote doorbraak geforceerd in de Belgische formatie. De zes onderhandelende partijen hebben aan het begin van de middag een akkoord bereikt over de begroting van de komende drie jaar en het doorvoeren van structurele sociaal-economische hervormingen.

De woordvoerder van formateur Elio di Rupo bevestigde het nieuws over het akkoord vanmiddag via Twitter:

Twitter avatar guillaume_dw Guillaume de Walque !!! Akkoord over begrotingen 2012, 2013 en 2014 en over struct. hervormingen werk en pensioen !!!

Di Rupo en de onderhandelaars geven morgen in de namiddag een persconferentie waarin ze het akkoord zullen presenteren.

De Standaard meldde even na twaalf uur al op gezag van “verschillende bronnen” dat de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar rond zijn en dat er dus een nieuwe Belgische regering gevormd kan worden. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT zijn de teksten van het akkoord klaar en moeten die alleen nog nagelezen worden.

Als de begroting daadwerkelijk rond is, staat niets de formatie van een nieuwe Belgische regering meer in de weg. België zit al anderhalf jaar met een demissionaire regering. De politieke crisis tastte de kredietwaardigheid van België dusdanig aan dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) gisteren de waardering van het land met een stap verlaagde. Dat is volgens onze correspondente Petra de Koning de belangrijkste reden voor de doorbraak van nu:

“De doorbraak heeft alles te maken met de afwaardering van België. Dat was een enorme stimulans voor de onderhandelaars om er nu wel heel snel uit te komen. Het slagen van de formatie werd echt dringender dan ooit, een oplossing was nu echt nodig. De laatste weken steeg de Belgische rente op staatsobligaties al en drong de Europese Commissie aan op haast. Maar dit laatste zetje van S&P was bleek nodig.”

Verschillende media berichtten eerder vanochtend al dat er “flink wat vooruitgang” geboekt was bij de onderhandelingen. Vooral de kloof tussen de socialistische PS en de liberale Open VLD zou niet meer zo groot zijn geweest als voorheen.

Formateur Elio di Rupo was sinds gisteravond zes uur met de betrokken partijen weer in gesprek over de formatie van een nieuwe regering. De partijen wilden eruit zijn voordat maandag de beurzen weer opengaan. De marathonvergadering, die rond half één officieel nog niet was afgelopen, duurde meer dan achttien uur.

Hieronder een radiofragment van de VRT, met daarin uitleg over de aard van de sociaal-economische hervormingen die de nieuwe regering zou gaan voorstellen:

    • Pim van den Dool