Belgisch marathonoverleg moet dit weekend tot regering leiden

Formateur Elio di Rupo eerder deze maand voorafgaand aan een overleg met de verschillende politieke partijen. Foto AFP / Julien Warnand

De Belgische formateur Di Rupo praat sinds gisteravond zes uur met de zes onderhandelende partijen over de vorming van een nieuwe regering. Di Rupo diende maandag nog zijn ontslag in, maar lijkt nu in een nieuwe poging op de goede weg.

Er sijpelen positieve geluiden naar buiten, zo schreven verschillende Vlaamse media vanochtend. De krant De Standaard schrijft dat de onderhandelingen “traag, maar goed” verlopen. Dagblad De Morgen spreekt over “flink wat vooruitgang”.

De partijen willen eruit zijn voor maandag de beurzen openen. De sfeer lijkt dus wat positiever. De kloof tussen de socialistische PS en de liberale Open VLD zou niet meer zo groot zijn.

België zit al anderhalf jaar met een demissionaire regering. De laatste poging een regering te vormen strandde op het maken van een begroting voor 2012. De politieke crisis tastte de kredietwaardigheid van België dusdanig aan dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) gisteren de waardering van het land verlaagde.

    • Pim van den Dool