Babysterfte in negen jaar tijd met bijna 40 procent verminderd

De babysterfte is de afgelopen negen jaar fors gedaald. Tussen 2001 en 2010 zijn 39 procent minder kinderen overleden binnen vier weken na hun geboorte. Vorig jaar zijn ruim 160 duizend kinderen geboren na minimaal 37 weken zwangerschap. Van hen overleden er 367. Dat blijkt uit de eerste landelijke Perinatale Audit, meldt persbureau Novum vanochtend.

De onderzoekers doen geen uitspraken over de oorzaak van de daling, die al een aantal jaren aan de gang is. De babysterftecijfers in Nederland was de hoogste van Europa. Bij de laatste internationale vergelijking in 2004 stond Nederland op de derde plaats. In veel andere landen daalt de babysterfte sneller dan in Nederland.

‘Bij tien procent sterftegevallen zorg rond zwangerschap ondermaats’

In tien procent van de gevallen van babysterfte was de zorg rondom de zwangerschap en de bevalling ondermaats, concluderen verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen en pathologen in een rapport voor de stichting Perinatale Audit Nederland. Dat cijfer komt overeen met conclusies van eerder onderzoek.

Bij meer dan de helft van de overlijdens door ondermaatse zorg waren meerdere zorgverleners betrokken. De onderzoekers vinden dat verbetering van de samenwerking en de communicatie nodig is. Ook adviseren ze meer training en verbetering van richtlijnen.