AZ na winst op Utrecht even in luxepositie

Vijf dagen nadat de competitiewedstrijd van AZ tegen Excelsior wegens mist bij rust werd gestaakt, heeft de koploper van de eredivisie weer eens drie punten behaald. FC Utrecht, dat elfde staat, was in Alkmaar geen partij voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek, die vergat het overwicht in doelpunten uit te drukken (2-0).

AZ mocht het zichzelf kwalijk nemen dat het niet bij rust voorstond. Al kreeg FC Utrecht na tien minuten de beste kans, in een eerste helft vol balverlies. Leon de Kogel kon vanaf vijf meter uithalen, na onachtzaamheid in de verdediging van de koploper bij een voorzet van Eduard Duplan. De spits schoot echter hard op de vuisten van doelman Esteban.

Het gevaar bij AZ kwam vooral van de energieke middenvelder Brett Holman en de snelle buitenspeler Roy Beerens. Pontus Wernbloom, Jozy Altidore en Holman lieten goede mogelijkheden onbenut. FC Utrecht-trainer Jan Wouters greep in door na slechts een half uur verdediger Dave Bulthuis, die geen vat had op Beerens, te wisselen voor Mark van der Maarel.

AZ speelde in de tweede helft in een hogere versnelling en kwam na een handvol halve kansen op voorsprong via Rasmus Elm. De Zweed plaatste de bal bij zijn derde vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied buiten bereik van 42-jarige doelman Rob van Dijk. Het was al het achtste competitiedoelpunt van de jongste van drie voetbalbroers.

Waar AZ mogelijkheden bleef creëren en missen, kwam FC Utrecht alleen nog via de counter voor het doel van Esteban. De ploeg van trainer Jan Wouters, de vervanger van de vorige maand vertrokken Erwin Koeman, miste domweg aanvallend vermogen bij de afwezigheid van de geblesseerden Nana Asare, Jacob Mulenga en Alexander Gerndt.

AZ, dat vlak voor tijd het duel besliste via invaller Johan Berg Gudmundsson, vierde de zege uitgebreid in de wetenschap dat de club even in een luxepositie verkeert. De ploeg van Verbeek heeft een ruime voorsprong, ziet voornaamste concurrent PSV de lastige wedstrijd tegen FC Groningen spelen en kan zich rustig voorbereiden op het Europa League-duel van woensdag met Malmö FF.