Autochtone lastpak

Harold Hamersma heeft goede herinneringen aan drie grote Italiaanse wijnmakers.

None

Voor Angelo Gaja was ik ooit naar Piemonte gevlogen, hij is de maker van het kostbaarste rood uit de streek. Een memorabele ontmoeting. Niet alleen omdat het bezoek werd opgeleukt met het proeven van zijn Barbaresco Sorì San Lorenzo en Costa Russi. Maar ook omdat Gaja kleurrijke uitspraken niet schuwt. Zo kon ik uit zijn mond optekenen dat hij Italiaanse wijn niet langer beschouwt als een basisproduct, maar als een luxeartikel. Of beter gezegd: als een kunstuiting. Nog even en u bent wat hem betreft voor de aanschaf van een fles aangewezen op een galerie.

Ook mijn kennismaking met Ferdinando Frescobaldi, een andere Italiaanse wijngrootheid, was gedenkwaardig. Deze vond in Chili plaats in de aanloop naar de officiële opening van de nieuwe winery van Eduardo Chadwick, onder andere eigenaar van wijngrootmacht Errázuriz.

Frescobaldi, oude telg uit een nog ouder Toscaans wijngeslacht (13de generatie), zat naast mij in de auto richting Aconcagua Costa, een in 2005 aan de woeste natuur ontfutseld wijngebied. Frescobaldi stak zijn waardering voor deze prestatie niet onder stoelen of banken. „Beautiful! Beautiful! Beautiful!”, kraaide hij. Denk aan Marlon Brando in The Godfather en u weet hoe de woorden werden uitgesproken. Nu zou je zeggen dat de markies wel wat gewend is als eigenaar van Italiaanse topdomeinen als Castelgiocondo en Luce in Montalcino. Maar het was juist de grootschaligheid van dit project waarmee zijn Chileense wijnvriend zoveel indruk op hem maakte. Overigens had Frescobaldi mij gedurende de anderhalf uur durende trip vanuit de kustplaats Valparaíso geamuseerd door alles om te roepen wat hij zag. „Wasserette!” klonk het dan. „Spoorwegovergang!”’ Of „Pollo Express!”

Om mijn supertrio Italiaanse wijnberoemdheden compleet te krijgen, hoefde ik niet te reizen. Marchesi Piero Antinori (25ste generatie), tevens presidente van het wijnhuis met dezelfde achternaam, had de ochtendvlucht vanuit Florence naar Nederland genomen om hier met zijn importeur hun tienjarige samenwerking te vieren. Daarvoor zou een feestdiner aangericht worden waarbij vanzelfsprekend ook ruimhartig zijn kostbare Super-Tuscans Tignanello en Solaia geschonken zouden worden. Helaas vanwege andere verplichtingen („Businessclub Zaltbommel kunt u mij achterin ook verstaan?”) zonder mij. Vandaar: early lunch in restaurant de Beukenhof in Oegstgeest. Mijn verzoek was om daar dan vooral Antinori’s dozijn wat gangbaarder soorten weer eens door te proeven, hier te koop bij Albert Heijn of via AH Wijndomein.

Al doende filosofeerden wij over autochtone druivensoorten, de grote troef van wijnland Italië. Vier daarvan (trebbiano, malvasia, pinot bianco en pinot grigio) tekenden voor zijn Villa Antinori Bianco 2010 uit thuisstreek Toscane. Lekker wit fruit, anijs, grapefruit, niet al te rijpe peer en citrus. Veel sap, zuiver en lekker energiek. Ook in Antinori’s wijnen uit uit buurregio Umbrië hadden de lokale druiven het hoogste woord. Daar maakte hij met vooral grechetto en procanico een uitstekende San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore 2010. Zacht en toch indringend. Rijpe appels, perzik, lichte kalkachtigheid, verfijnde bitters.

Toch begonnen Antinori’s ogen pas echt te glanzen toen hij zijn rode Badia a Passignano Chianti Classico Riserva 2006 uitschonk. Gemaakt van lastpak sangiovese. Hij herinnerde zich de wildgroei in de wijngaarden toen hij in 1966 de verantwoordelijkheid over het wijngoed kreeg. „Niemand wist precies hoe de druif te cultiveren.” Antinori repte over de hulp die hij inriep van de legendarische professor Peynaud, een Fransman nota bene. „Naast schriftgeleerde was hij ook een wijnliefhebber en -maker.” Ook vertelde hij over de overstap van het gebruik van grote, gebruikte vaten naar nieuwe, kleine barriques. En ik kon proeven dat deze pure, autochtone sangiovese zijn eerste, grote liefde is.

Vandaar waarschijnlijk dat hij zichzelf nog maar eens inschonk.

Villa Antinori Bianco 2010 7,99 euro (Albert Heijn)San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore 2010,12,99 euro (AH Wijndomein; ahwijndomein.ah.nl)Badia a Passignano Chianti Classico Riserva 2006, 39 euro, (AH Wijndomein; ahwijndomein.ah.nl)

    • Harold Hamersma