Arabische Liga wil economische banden met Syrië doorsnijden

One of the some 30 demonstrators taking part in a rally in support of the Syrian regime, holds a portrait of Syrian President Bashar al-Assad downtown Rome on November 22 ,2011. The opposition Syrian National Council said the same it is organising a conference with the Arab League to prepare for a "transitional period" after the fall of President Bashar al-Assad's regime. AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE In Rome werd dinsdag betoogd door aanhangers van het Syrische bewind. Foto AFP / Filippo Monteforte

De Arabische staten zijn voornemens om de economische banden met de Syrische regering door te snijden en de tegoeden van het land te bevriezen. Deze maatregelen moeten de druk op Syrië opvoeren na maanden van politiek geweld. Dat staat in een concept-voorstel dat morgen door de ministers van de Arabische Liga wordt besproken en is ingezien door persbureau Reuters.

De sancties zouden ook een reisverbod voor hooggeplaatste Syrische functionarissen inhouden en een vliegverbod naar het land toe.

Financiële transacties met de Syrische centrale bank zouden worden stopgezet, zo staat in het voorstel, maar basisbenodigheden voor het Syrische volk worden vrijgesteld van de lijst van sancties.

Het document, opgesteld door het sociaal-economische comité van de Arabische Liga, is vandaag voorbereid tijdens een vergadering in Kairo en moet morgen worden geratificeerd door de ministers alvorens van kracht te worden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Marije Willems