Als Donner vertrekt, wil CDA-top geen 'Haagse' opvolger in kabinet

Als minister Donner naar de Raad van State vertrekt, dan moet zijn opvolger van buiten politiek Den Haag komen. Dat wil de partijtop van het CDA.

Daarmee wordt voor het eerst duidelijk dat het CDA Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) inderdaad ziet als serieuze kanshebber voor het vicepresidentschap van de Raad van State. En dat prominente CDA’ers in de Tweede Kamer of het kabinet geen kans maken op zijn huidige post.

Bronnen binnen het CDA bevestigen dat vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom het profiel van de nieuwe minister onderling hebben vastgesteld.

Bij een daadwerkelijk vertrek van Donner krijgt het kabinet voor het eerst een nieuwe minister in zijn midden. Wie dat zou moeten worden, is in politiek Den Haag al maanden een veelbesproken onderwerp.

Tot nu toe werden als kanshebber uit de fractie vooral Van Haersma Buma en zijn rechterhand Mirjam Sterk gezien. Binnen het kabinet werden minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) genoemd en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). Zij zouden nu dus geen van allen meer een kans maken.

Over de kabinetspost die mogelijk vrijkomt, zegt de CDA-woordvoerder: „Zolang er geen vacature is, doen we geen mededeling over de vervulling daarvan”. Na afloop van de ministerraad bevestigde premier Rutte vrijdag dat de benoeming van een nieuwe vicepresident aanstaande is: „Zeker voor de Kerst”, zei hij.

Regeringspartij CDA heeft buiten Den Haag een beperkt aantal bekende politici die in aanmerking zouden kunnen komen. De grootste kanshebbers zijn alle drie ex-wethouder van Rotterdam: Lucas Bolsius (burgemeester van Amersfoort), Leonard Geluk (voorzitter van het ROC Midden Nederland) en Sjaak van der Tak (burgemeester van Westland).

    • Freek Staps