achter het stuur

‘Ik laat mijn autokeuze afhangen van het weer’

None

Hans R. Blokzijl (1953), directeur Bomencentrum Nederland Baarn en eigenaar ‘Swedish Collection’ met 85 Volvo’s. Co-auteur van het boek Fifty-Fifty, over 50 bijzondere Volvo’s en 50 bijzondere bomen.

Wat was uw eerste auto? En wat weet u daar nog van?

„Een Austin Mini. De originele, geel met een zwart dak en een enorme ‘7’ erop. ‘Austin Seven’ werd ’ie toen immers nog genoemd. Ik had ’m zelf geschilderd, met de spuit en hier en daar een kwast.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Een Volvo 760. Die kostte toen al honderdduizend gulden. Beetje lastig, als je net 18 bent, dus bleef het lang een droomauto.”

Wat rijdt u nu?

„Diverse Volvo’s en een Chrysler 300C met dieselmotor. Ik laat mijn autokeuze afhangen van het weer.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In één keer en na negen rijlessen. Dat kostte toen 280 gulden, het afrijden zelf zeven tientjes.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„Ik zit niet graag in auto’s die uitstralen dat ze tonnen hebben gekost. Mercedessen S-klasse of BMW’s uit de 7-Serie, da’s niets voor mij.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Mannen. Vrouwen zijn veel onzekerder in het verkeer, als er iemand toetert zijn ze al in de war. Vrouwen zijn ook bang om te rijden op plekken waar ze nog nooit zijn geweest.”

Wat is het gekste, stomste, stoutste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Met een in midden-Zweden gekochte Volvo 1.600 kilometer naar Rotterdam gereden, drie grensposten gepasseerd en er thuis pas achterkomen dat de auto niet geregistreerd én niet verzekerd was.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Bumperklevers. Die vind ik zó onbehouwen! Ik blijf zelf altijd een meter of vijftig achter m’n voorligger, heel irritant als er dan iemand tussenschuift.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„ …het autorijden stimuleren. Zorgen dat auto’s kunnen ríjden. Wegen aanleggen dus, naast elkaar, of onder of boven elkaar. Een beetje zoals ze in China doen.”

    • Guus Peters