10 tips voor de wintersport

Het wintersportseizoen is begonnen. Ivo Weyel geeft tips voor snowkiten, het beste skigebied en ontspannen in een modderbad.

Kite Snowboarder is flying over a slope at backlight
Kite Snowboarder is flying over a slope at backlight Heiko Mandl/Hollandse Hoogte

1. Boek een all-in reis

De vakantie is misschien al lang geleden vastgelegd, het hotel geboekt en daar sta je dan de eerste dag voor de skilift, klaar om een skipas te kopen. Is dat schrikken qua prijs. Nooit meer doen dus. Veel goedkoper is het om een all-in wintersportreis te boeken, waarbij dingen als busvervoer, skipas en huur van schoenen en ski’s zijn inbegrepen. Veel reisorganisaties hebben dat in hun pakket zitten, zoals Vrij Uit.

2. Ga naar het Zillertal

Het Zillertal (zillertalarena.com) is uitgeroepen tot beste skigebied 2010/2011. Best verdiend, want ze hebben 138 miljoen euro besteed om alles nog mooier te maken, zoals het nieuwe Actionpark Kreuzwiese voor het hele gezin, een apart gebied vol gierende bochten en anderszins winterse pret. Je kunt er nu ook met de roltrap naar de skilift en de kaartjesautomaat werkt op zonnepanelen.

3. Neem snowkite-lessen

Heliskiën is uit. Het is not done in deze tijd van crisis je elke keer naar boven te laten vervoeren per helikopter. Slecht voor het milieu bovendien. Een ecovriendelijk ski- en vliegalternatief is nu Speed Riding – ofwel snowkiten –, het winterse equivalent van paragliden. Vastgehaakt aan een parachute kom je daarmee los van de piste, beetje zweven, en dan weer zachtjes in volle snelheid neerkomen om verder te skiën. Alleen voor gevorderden. Een training is vereist. Dat kan onder meer in het Franse Méribel bij de fameuze skischool Magic in Motion en in het plaatsje Vinschgau in Südtirol (suedtirol.info).

4. Probeer de Rocker-ski

De Rocker-ski is een extra brede ski die aan voor- en achterkant omhoog loopt met een relatief klein horizontaal vlak dat de sneeuw raakt. Voordeel is de extra wendbaarheid, een betere houvast op poedersneeuw en last but not least een coole uitstraling. Voorstanders menen dat kleine kinderen er sneller op leren skiën, tegenstanders zeggen dat je er sneller je benen op breekt.

5. Speel in de sneeuw in China

Voor de done it all-types zijn er dit seizoen meer bijzondere skialternatieven dan ooit. Wat te denken van een potje skiën op de Noordpool? De zestiendaagse reis vertrekt op 16 maart en kost een dikke 50.000 euro, inclusief outfits, vervoer, maaltijden, training en medische begeleiding (360-expeditions.com). Ook het Russische Sochi aan de Zwarte Zee (een favoriet van Poetin, en gastheer voor de Olympische Winterspelen van 2014) mag zich in stijgende belangstelling verheugen van de avontuurlijke skitoerist. Ze zijn daar aan het bouwen, dus hou rekening met een hijskraan her en der. Verder is er Yabuli, China’s grootste skioord – waar de après-ski belangrijker is dan het skiën omdat Chinezen niet graag skiën maar wel graag drinken en dollen in de sneeuw. En ook IJslands Akureyri en Dalvik hebben heel wat te bieden voor skiënde durfals (verwacht daar niet al te veel luxe).

6. Bezoek de kerstman in Lapland

Ultiem wintersportuitje voor verwende kinderen: skiën, sleetje rijden (al dan niet achter een rendier), sneeuwhockey en een persoonlijke ontmoeting met de kerstman en een handjevol elfen in Lapland. www.santaslapland.com

7. Ski met homo’s

Er worden elk jaar heel wat wintersportweken voor homo’s en (iets minder frequent) voor lesbo’s georganiseerd. De bekendste is misschien die in het Zwitserse Arosa, van 7 t/m 14 januari (arosa-gayskiweek.com), maar ook die in Lenzerheide begin maart (swing-on.ch) wordt steeds populairder, al gaat het bij de laatste meer om skiën dan après-skiën (zoals in Arosa). Lesbiennes moeten iets verder reizen, naar het Canadese Whistler, waar van 5 t/m 12 februari ‘hun’ week plaatsvindt (gaywhistler.com). Zwitserland is trouwens – wie had dat gedacht – heel actief in het organiseren van gay events .Myswitzerland.com

8. Neem een funky hotel

Hotels, cafés, après-ski, het gaat er allemaal steeds minder wintersportachtig aan toe. Designhotels en -horeca slaan ook hier toe. Weg geweien aan de muur, blokhutinterieurs en beestenvellen, welkom hip design waardoor je het gevoel hebt voor hetzelfde geld in een trendy club in New York te vertoeven. Meest funky voorbeeld: het spiksplinternieuwe Backstage hotel in Zermatt.Backstagehotel.ch

9. Doe een werkmansoutfit aan

Wie een modieus skioord kiest, heeft er een probleem bij: wat moet ik aan op de piste? Dit seizoen is de werkmansoutfit je van het: skikleding die eruit ziet als een geruit flanel overhemd, een gewassen jeans of een spijkeroverhemd. Zie pagina 12-14 voor meer mode.

10. Warm op in het stoombad

Skiën is leuk, maar na een keer of drie op en neer hebben sommigen het wel gezien. Erg in opkomst daarom zijn nu de spahotels waar het na een koude afdaling goed opwarmen is in stoom- en zwembaden, beautycenters en een speciaal bio-stoom-klank-saunarium. Kies er een met grote glazen wanden die vanuit het hete modderbad uitzicht biedt op de skipistes, waar verwarmde buitenzwembaden zich midden tussen de sneeuwhopen bevinden en waar massages de eerste skispierpijnen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen (badkleinkirchheim.at). In het Franse Val Thorens opent in december op 2.300 meter hoogte het nieuwe Altapura hotel (altapura.fr), direct aan de pistes gelegen, met een gigantische nieuwe spa om zwetend van de warmte andermans skiprestaties gade te slaan.