Zware aantijgingen fraude voor verkiezingen in Congo

De Congolese opppositieleider Etienne Tshisekedi verdenkt de kiescommissie ervan massaal te zullen frauderen in het voordeel van president Kabila. Maandag zijn er parlements- en presidentsverkiezingen in Congo.

Volgens de partij van Tshisekedi, de UDPS, is „bijna 55 procent” van de 64.000 stemlokalen op de hand van Kabila. De voorzitter van de kiescommissie, pastoor Daniel Ngoy Mulunda, ontkent de aantijgingen en belooft dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen. Mulunda is een vriend van Kabila, en was in het verleden de spiritueel adviseur van de president.

De beschuldigingen worden gevoed door het gebrek aan stembiljetten. Zo’n 64 miljoen stembiljetten moeten samen met andere benodigdheden nog worden afgeleverd bij de stemlokalen, drie dagen voor de verkiezingen in een land dat nauwelijks infrastructuur heeft.

De kiescommissie heeft de afgelopen dagen al alarm geslagen over de naderende deadline. Mulunda heeft de hulp ingeroepen van Angola, Zuid-Afrika en de Verenigde Naties om met vliegtuigen en helikopters de materialen over het land te verdelen. Maar westerse diplomaten betwijfelen of de verkiezingen wel op tijd kunnen worden gehouden.

Vorige week is het Comité national de médiation du processus électorale opgezet in de hoofdstad Kinshasa. Deze groep ‘wijze mannen’ bestaat uit zeven religieuze en maatschappelijke leiders, die moeten bemiddelen als er verkiezingsgeweld uitbreekt.

Uitstel van de verkiezingen kan leiden tot grootschalig geweld. De grootste oppositiepartij van Tshisekedi heeft erop gehamerd dat de verkiezingen maandag worden gehouden en dat de uitslag voor 6 december bekend wordt gemaakt. Op die dag loopt het grondwettelijk mandaat van Kabila af.

Het is de tweede keer dat Congo naar de stembus gaat sinds de oorlog (1998-2003). Tshisekedi boycotte de verkiezingen in 2006, omdat er sprake zou zijn van fraude. Destijds vielen na de verkiezingen honderden doden bij gevechten tussen regeringstroepen en de oppositie. (AFP)