Zittende president Gambia leidt in verkiezingsronde

Incumbent president Yahya Jammeh greets militants during his closing rally on November 22, 2011 in Gambia. Dressed in his typical garb of billowing white robes, clutching prayer beads and a sceptre, Jammeh greeted the crowd of orderly and adoring supporters, all perfectly decked out in party colours. AFP PHOTO/SEYLLOU
Incumbent president Yahya Jammeh greets militants during his closing rally on November 22, 2011 in Gambia. Dressed in his typical garb of billowing white robes, clutching prayer beads and a sceptre, Jammeh greeted the crowd of orderly and adoring supporters, all perfectly decked out in party colours. AFP PHOTO/SEYLLOU President Jammeh houdt geen mogelijkheid met een nederlaag. Foto AFP / Seyllou

De huidige president van Gambia Yahya Jammeh kan met goede moed vooruitkijken op een nieuwe ambtsperiode. De eerste voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen van gisteren wijzen opnieuw in zijn richting.

Update 22.51: Zittende president Yahya Jammeh heeft de presidentsverkiezingen met 72 procent van de stemmen gewonnen, meldt persbureau AP.

Volgens de kiesraad van het West-Afrikaanse land ligt Jammeh in het grootste deel van de kiesdistricten op kop. Jammeh toonde zich voorafgaande aan de verkiezingen strijdbaar en zelfverzekerd door te stellen dat verkiezingen noch een staatsgreep hem van het pluche zouden kunnen beroven. Waarnemers menen dan ook dat veel kiezers het nut van de stembusgang niet hebben ingezien.

Volgens correspondente Pauline Bax van NRC bestaat er geen twijfel over de uitkomst van de meest recente verkiezingen:

Jammeh lijkt vastbesloten zijn mandaat tot het einde der dagen te verlengen. Gambia is een van de zeldzame landen die geen beperking stellen aan het aantal presidentstermijnen. Het is ook een staatje zonder natuurlijke rijkdommen, en zo klein en onbelangrijk dat het makkelijk over het hoofd wordt gezien. Dus kan Jammeh, 46 jaar jong, na een theaterstukje dat verkiezingen heet, rustig blijven door regeren.

Behalve de 46-jarige Jammeh dongen weliswaar ook twee oppositiekandidaten mee naar het presidentschap, maar die oogden bij voorbaat kansloos. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) noemde de verkiezingen eergisteren al niet eerlijk. “Zowel oppositie als kiezers zijn murw gebeukt door intimidatie en onderdrukking”, zei het regionale samenwerkingsverband. Ecowas stuurde geen verkiezingswaarnemers naar het kleine West-Afrikaanse land omdat de organisatie zo’n missie zinloos achtte.

Jammeh heeft samenwerking met de oppositie categorisch afgewezen. “Ik heb geen oppositie. Wat we hebben zijn mensen die dit land haten, en met hen zal ik niet samenwerken.” Op de vraag van een verslaggever of hij zich bij een eventuele verkiezingsnederlaag zou neerleggen antwoordde Jammeh gisteren: “Zie ik er uit als een verliezer?”

De president kwam zeventien jaar geleden middels een staatsgreep aan de macht. Zijn bewering dat hij aids zou kunnen genezen met een kruidenmassage en bananen kwam hem op felle kritiek van de internationale gemeenschap te staan.

http://youtu.be/rfDmtQLiSbA


Grotere kaart weergeven

    • Dirk Wijnand de Jong