Zijlstra laat prijs van e-book aan de markt

Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) heeft de Tweede Kamer woensdag laten weten dat er geen vaste boekenprijs komt voor digitale boeken. Een vaste prijs zou de doorbraak van het boek vertragen.

Er komt geen vaste boekenprijs voor digitale boeken. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) de Tweede Kamer woensdag in een brief laten weten. Volgens Zijlstra dreigt een vaste prijs de doorbraak van het e-book te vertragen. Bovendien is het juridisch lastig om het e-book te onderscheiden van andere digitale producten.

E-books hebben in Nederland een marktaandeel van ongeveer één procent, een laag percentage dat algemeen wordt geweten aan de hoge prijs van e-books. Die kosten doorgaans tachtig procent van de prijs voor een papieren boek.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Donderdag 24 november 2011, pagina 20 - 21. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • een onzer redacteuren