‘Zeker tien doden bij terroristische aanval op Syrische luchtmachtbasis’

Caption: A view of an army checkpoint in Hula, near Homs November 24, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS)
Caption: A view of an army checkpoint in Hula, near Homs November 24, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS) Een tank bij een checkpoint in de Syrische stad Hula, 24 november 2011. Foto Reuters

Bij een “terroristische aanval” op een Syrische luchtmachtbasis tussen Homs en Plmyra zijn minstens tien mensen omgekomen, waaronder zes piloten. De aanval zou zijn uitgevoerd door buitenlanders.

Dat liet een woordvoerder van het Syrische leger op de staatstelevisie weten, meldt persbureau Reuters. Volgens de zegsman laat de aanval zien dat buitenlandse mogendheden betrokken zijn bij de al acht maanden durende opstand tegen het regime van Bashar al-Assad. De woordvoerder:

“Door een kwaadaardig moordcomplot zijn zes piloten, een technische officier en drie andere personeelsleden op een luchtbasis tussen Homs en Palmyra gedood. Dit bevestigt de betrokkenheid van buitenlandse elementen en hun steun aan terroristische operaties in een poging de slagvaardigheid van het Syrische leger te ondermijnen.”

De opstand is inmiddels uitgegroeid tot een burgeroorlog. Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe al zeker 3.500 mensen omgekomen.

Beelden van een demonstratie in Homs eerder vandaag:

Eerder vandaag werd bekend dat Syrië de deadline van de Arabische Liga om een waarnemersmissie van de Liga toe te laten, negeert. De Liga geeft desondanks Damascus tot het einde van de dag om alsnog te reageren. Als Assad dan niet meewerkt, worden er sancties tegen het land ingesteld. De Arabische Liga wil dat er zo’n vijfhonderd waarnemers worden toegelaten tot Syrië.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.