Waarom sluit een champignonbakje niet?

Mark van Waas uit Rotterdam mailt dat hij zich al „sinds jaar en dag” ergert aan de blauwe champignondoos. „Eenmaal open is dit doosje niet meer fatsoenlijk af te sluiten. Waarom wordt er nog steeds gebruikgemaakt van deze onhandige verpakking? Ik begrijp er echt niets van.”

Onhandige verpakking? Op het kenmerkende blauwe ‘thermogevormde’ champignonbakje „hebben we heel erg ons best gedaan”, zegt Jan Verstappen, directeur van Verstappen Verpakkingen en verantwoordelijk voor de productie van een groot deel van alle champignonbakjes in Europa.

Verstappen is uitvinder van het blauwe champignonbakje, dat ongeveer vijftien jaar geleden werd ingevoerd. Daarvoor werden champignons verpakt in folie. Maar vanwege nieuwe regels, die het gebruik van pvc in de supermarkten moesten terugdringen, ontstond er behoefte aan een nieuwe verpakking. Over één ding was snel duidelijkheid: „Het bakje moest blauw zijn”, vertelt Verstappen. „Consumentenonderzoek wees uit dat de paddestoel dan het mooist oogt.”

Volgens Verstappen werden er „een stuk of twintig” verschillende proefverpakkingen gemaakt. Een bakje met consumentvriendelijke ‘nokjes’, de kleine klemmetjes die we kennen van de druiven of aardbeienbakjes, viel al snel af. Doordat de champignons allemaal een andere vorm hebben, is er relatief een ruime verpakking nodig. De bakjes moeten per twaalf in een krat worden vervoerd en zo klein mogelijk zijn. Een bakje met nokjes is al snel 6 millimeter breder.

Daar komt nog een reden bij: de supermarkten bleken nogal vervelende ervaringen te hebben met de makkelijk te openen en sluiten aardbeienbakjes. Er werd weleens een aardbei gestolen. „De bakjes moesten diefstalproof zijn”, zegt Verstappen. „Zo kwamen we uit op het gelaste bakje, waarbij de uiteinden van het deksel aan het bakje worden gelast.”

Maar toch, zo’n bakje is toch verdomd onhandig? Volgens Verstappen valt het wel mee. „De portie is vrij klein, meestal worden de champignons in één keer in de pan gegooid.”

En, wat veel mensen niet weten: „Als je de deksel omdraait, past het precies in het bakje”, zegt Verstappen. „Daar is over nagedacht.”

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer