Stef Blok in NRC: CDA moet gelederen sluiten en heldere boodschap uitdragen

Blok in september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

De moeilijkheden bij het CDA zijn ook voor de coalitie en de VVD een probleem. De christen-democraten moeten de gelederen sluiten en zich bezinnen op een heldere boodschap, zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

“Het CDA heeft het moeilijk en dat is ook voor de VVD een probleem”, aldus de VVD’er. Het is voor het eerst dat Blok onderkent dat de strubbelingen bij de coalitiegenoot mogelijk ook buiten het CDA mogelijk risico’s met zich meebrengen. Dat werd tot nu toe ontkend, ook door premier Mark Rutte.

Volgens de oud-campagneleider van de liberalen zijn een paar dingen cruciaal voor een partij in problemen:

“Eén: zorg dat intern de gelederen zijn gesloten. Dat mensen zien: dat is een club die goed samenwerkt. Twee: zorg dat je een heldere boodschap hebt voor de kiezer, want die is niet de hele dag met politiek bezig. Als je hem ’s nachts wakker maakt en je vraagt: waar staat de VVD voor? Dan moeten ze direct zeggen: degelijke financiën en meer politie op straat.”

Dat één op de vijf van de actieve VVD-leden, zoals gisteren uit een enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl, hem te flets vinden, valt Blok alleszins mee. “Ik had gedacht dat de score hoger zou zijn.” Het oordeel heeft te maken met zijn politieke stijl. „Ik ben de politiek niet ingegaan om vuurwerk te maken maar om beleid te realiseren.” Maar ook met zijn rol als fractievoorzitter van de grootste regeringspartij:

“Ik voorspelde het een jaar geleden al in een fractievergadering. Als wij ons werk goed doen en het kabinet dus aansporen het regeerakkoord uit te voeren, zal de pers schrijven dat we te tam zijn.”

Dat de invloed van de SGP op het beleid groot is, vooral op immaterieel gebied, vindt Blok “goed verdedigbaar”. De VVD zet in op gezonde overheidsfinanciën, en op dat gebied is de steun van de SGP onontbeerlijk.