Vuurwerkknutselaar ook online aangepakt

Een scholier met een rode rugzak rent weg. Op een besneeuwd bankje staat een rokende fles. Tien seconden later klinkt een zware dreun: Beng! Hoge vlammen. Een zwarte rookwolk reikt tot boven de boom naast het bankje. De tieners schreeuwen van opwinding.

YouTube staat er vol mee: filmpjes van zelfgemaakte vuurwerkbommen. Straks kunnen de makers ervan een e-mailtje verwachten van de politie. Of ze de video van internet willen halen. Luisteren ze niet, dan volgt een huiszoeking of arrestatie. En in het uiterste geval: gevangenisstraf.

Justitie heeft de jacht geopend op vuurwerkknutselaars. Voor het bezit van een illegale vuurwerkbom heeft het Openbaar Ministerie (OM) de strafeis verzwaard. Het kan vanaf deze week een half jaar cel opleveren. Daarvóór werden alleen taakstraffen geëist. Wie de bom ook afsteekt, kan zelfs een eis van vijftien maanden cel tegemoet zien. Met dit nieuwe beleid willen OM en de Stichting Consument en Veilig illegaal vuurwerkbezit aanpakken.

Aanleiding is een sterke toename van het aantal ernstige letsels ten gevolge van een vuurwerkongeluk. Afgelopen jaarwisseling moest 16 procent van de vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis worden opgenomen. Het recordaantal ernstige vuurwerkslachtoffers lag tot dan op 7 procent.

„Het is het gevolg van gestunt met vuurwerkbommen”, zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. „De groep mensen die deze bommen maakt, is niet meer geïnteresseerd in legale vuurwerkpakketjes. Ze gaan voor de grote knal. Het is geen onschuldige ongein meer: je kunt er bruggetjes mee opblazen.”

Veel bommenmakers gebruiken internet als podium. Meijer: „Er zitten filmpjes bij met handleiding en al. Anderen raken erdoor geïnspireerd en doen het na.” Ook illegale vuurwerkhandelaren plaatsen actief filmpjes op YouTube, zegt Meijer. Niet voor de kick, maar om te laten zien wat je allemaal kunt met hun producten. „We merken dat er veel grote jongens tussen zitten. Ze plaatsen tientallen filmpjes met de gevaarlijkste explosieven.”

Voor deze handelaren heeft het OM de strafeis ook verzwaard: wie vuurwerk aan jongeren verkoopt, kan een eis tot twee jaar cel tegemoet zien. Raken er mensen gewond bij de explosie, dan valt de eis hoger uit.

En dan zijn er nog biotechnici die „uit nobele overwegingen” filmpjes op internet plaatsen. Meijer: „Met huishoudchemicaliën laten ze zien hoe je explosieven kunt maken die veilig zijn, is de redenatie. Maar ook zij zullen hun filmpjes moeten verwijderen. Vuurwerk is linke soep.”

    • Andreas Kouwenhoven