Universiteit Tilburg doet aangifte tegen Stapel

De aangifte is ook namens de Rijksuniversiteit Groningen ingediend.

. De Universiteit van Tilburg heeft aangifte gedaan tegen Diederik Stapel, meldt Omroep Brabant. Volgens de omroep is de aangifte voor wetenschappelijke fraude gedaan bij de Tilburgse recherche en is die ook namens de Rijksuniversiteit Groningen ingediend. De commissie Levelt, die onderzoek deed naar de omvangrijke fraude van Diederik Stapel, raadde de universiteiten al eerder aan aangifte te doen.

In september werd de wetenschapper, op dat moment hoogleraar van de Universiteit van Tilburg, op non-actief gesteld omdat bleek dat hij onderzoeksgegevens voor zijn publicaties verzon. Een commissie onder voorzitterschap van professor Pim Levelt onderzocht de fraude namens de Universiteit Tilburg. Daaruit bleek eind oktober dat Stapel jarenlang onderzoeksdata bedacht. In zeker dertig gevallen verzon hij de resultaten zelf. Tientallen artikelen zijn nog in onderzoek.

Stapel leverde eerder deze maand zijn doctorstitel vrijwillig in bij de Universiteit van Amsterdam. Het is nog niet duidelijk of Stapel heeft gefraudeerd in zijn tijd bij de UvA. (NRC)