Uitgelicht

Film

Pirates of the Caribbean: At World’s End (Gore Verbinski, 2007, VS). Ook in het derde deel van de Pirates-cyclus, die het eerbiedwaardige genre van de piratenfilm combineert met dat van fantasy, overheerst het spektakel, met grote zeegevechten, monsterlijke transformaties en plotseling opdoemende watervallen. Johnny Depp speelt een piraat die poseert als rockster. Ook met Orlando Bloom (als Will Turner) Keira Knightley (Elizabeth), Mackenzie Crook (Ragetti) en een gastrolletje van Keith Richards.SBS6, 20.30-23.45u.

The Alibi (Matt Checkowski & Kurt Mattila, 2006, VS). Romantische misdaadkomedie. Steve Coogan is een ondernemer die overspelige mannen van een alibi voorziet. Dan vermoordt een van zijn cliënten per ongeluk zijn minnares. RTL8, 20.30-22.15u.

Hidalgo (Joe Johnston, 2004, VS). Avontuurlijke western. Viggo Mortensen is een aan lager wal geraakte cowboy die wordt uitgedaagd mee te doen aan een legendarische race door de woestijn van Saoedi-Arabië. Hij zwijgt als Clint Eastwood, zijn mustang Hildalgo steigert als een acrobaat. Met Omar Sharif als sjeik. Eén, 23.45-01.55u.

Snake Eyes (Brian De Palma, 1998, VS). Thriller waarin louche rechercheur Nicolas Cage een politieke moord probeert op te lossen, biedt een duizelingwekkende demonstratie van De Palma’s visuele kunnen, maar is leeg en laat onverschillig. In weergaloze, ongemonteerde openingsscène van dertien minuten slingert de Steadicam door een bokshal in Atlantic City. Met Gary Sinise, John Heard.BBC 1, 00.35-02.10u.

Informatief

Géopolitis: Sexe et politique – une affaire de pouvoir? DSK is niet de enige Franse politicus die verwikkeld is in schandalen aangaande zijn seksleven. De stroom affaires groeit. Over het verband tussen macht en libido praat presentator Xavier Colin vanavond met psychiater en seksuoloog Willy Pasin, auteur van Les armes de la séduction. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 20.10-20.30u.

Motel De Jong. Wilfried de Jong ontvangt vanavond Joop Zoetemelk, over wie een nu al geruchtmakende biografie is geschreven, en Rianne Meijer, al 18 jaar anorexiapatiënte.Ned.3, 20.25-21.20u.

Reporter: (schoon)moeder natuur. Over onze moeizame omgang met natuur in eigen land. Wilde zwijnen die in Epe plantsoenen omploegen, damherten die Aerdenhoutse tuinen kaalvreten. Nederland is dol op de natuur, maar die moet wel zijn plaats weten. Heftige confrontaties willen we ook al niet: verzwakte dieren moeten een genadeschot krijgen.Ned.2, 21.20-22.00u.

Pavlov: Ireen Wüst. Populair-wetenschappelijke serie over menselijk gedrag. De schaatscarrière van Ireen Wüst verloopt succesvol maar grillig: in 2006 was ze de jongste Nederlandse Olympisch kampioen ooit, daarna ging het wat minder, maar tijdens de Spelen van 2010 won ze een gouden medaille op de 1500 meter. Wat is haar kracht en waarop scoort ze minder: mentaliteit, techniek of conditie?Ned.3, 21.20-21.55u.

Le vin et la science: un nouveau pacte. De wijnbouw, oorspronkelijk afkomstig uit Anatolië en de Kaukasus, heeft zich in duizenden jaren over de wereld verspreid. Midden negentiende eeuw stond de druivenplant echter aan de rand van uitsterven door de gevolgen van uit Amerika overgewaaide ziektes als druifluis, meeldauw en schimmel. Op het nippertje konden wetenschappers de totale vernietiging van de druivenplant voorkomen, maar alleen dankzij zwaar giftige middelen. In deze uitzending aandacht voor het onderzoek naar milieuvriendelijker bestrijdingsmiddelen. In Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië wordt gesproken met wetenschappers, wijnkenners en wijnboeren die de band tussen mens, wijn en natuur proberen te herstellen. Arte, 21.45-22.40u.

Amusement

The Graham Norton Show. Vanavond met acteurs Robin Williams en Elijah Wood die hun stemmen leenden aan een paar van de pinguïns in de animatiefilm Happy Feet 2. Jennifer Saunders praat over de terugkeer van Absolutely Fabulous op de Britse televisie (in een kerstspecial). De groep JLS speelt de nieuwe single Do You Feel What I Feel.BBC 1, 23.35-00.20u.

The Killing II. Eerste aflevering van de tweede serie rond de meestal in een gebreide Noorse trui gehulde Deense politiecommissaris Sarah Lund (Sofie Gråbøl). Na de pijnlijke afloop van de zaak-Larsen is Sarah Lund gedegradeerd tot paspoortcontroleur in Zuid-Denemarken. Daar neemt Lennart Brix, hoofd van de moordbrigade van de politie in Kopenhagen, twee jaar later contact met haar op. Hij vraagt haar hulp in een lastige moordzaak. Lund reageert aanvankelijk afwijzend, maar raakt toch geïntrigeerd door de zaak.Canvas, 23.40-00.40u.