uitgelicht

Ireen Wust of the Netherlands skates during the women's 1500m at the Essent ISU speed skating World Cup in Chelyabinsk, November 19, 2011. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING)
Ireen Wust of the Netherlands skates during the women's 1500m at the Essent ISU speed skating World Cup in Chelyabinsk, November 19, 2011. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Film

Pirates of the Caribbean: At World’s End (Gore Verbinski, 2007, VS). Ook in het derde deel van de Pirates-cyclus, die het eerbiedwaardige genre van de piratenfilm combineert met dat van fantasy, overheerst het spektakel, met grote zeegevechten, monsterlijke transformaties en plotseling opdoemende watervallen. Johnny Depp speelt een piraat die poseert als rockster. Ook met Orlando Bloom (als Will Turner) Keira Knightley (Elizabeth), Mackenzie Crook (Ragetti) en een gastrolletje van Keith Richards.SBS6, 20.30-23.45u.

The Alibi (Matt Checkowski & Kurt Mattila, 2006, VS). Romantische misdaadkomedie. Steve Coogan is een ondernemer die overspelige mannen van een alibi voorziet. Dan vermoordt een van zijn cliënten per ongeluk zijn minnares.RTL8, 20.30-22.15u.

Hidalgo (Joe Johnston, 2004, VS). Avontuurlijke western. Lord of the Rings’ Viggo Mortensen is een aan lager wal geraakte cowboy die wordt uitgedaagd mee te doen aan een race door de woestijn van Saoedi-Arabië. Hij zwijgt als Clint Eastwood, zijn paard steigert als een acrobaat.Eén, 23.45-01.55u.

Snake Eyes (Brian De Palma, 1998, VS). Thriller waarin louche rechercheur Nicolas Cage een politieke moord probeert op te lossen, biedt een duizelingwekkende demonstratie van De Palma’s visuele kunnen, maar is leeg en laat onverschillig. In weergaloze, ongemonteerde openingsscène van dertien minuten slingert de steadicam door een bokshal. BBC 1, 00.35-02.10u.

Informatief

Géopolitis: Sexe et politique – une affaire de pouvoir? DSK is niet de enige Franse politicus die verwikkeld is in schandalen aangaande zijn seksleven. De stroom affaires groeit. Over het verband tussen macht en libido praat presentator Xavier Colin vanavond met psychiater en seksuoloog Willy Pasin, auteur van Les armes de la séduction. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 20.10-20.30u.

Motel De Jong. Wilfried de Jong ontvangt vanavond Joop Zoetemelk, over wie volgende week een nu al geruchtmakende biografie verschijnt en Rianne Meijer, al 18 jaar anorexiapatiënt. Ned.3, 20.25-21.20u.

Reporter: (schoon)moeder natuur. Over onze moeizame omgang met natuur in eigen land. Wilde zwijnen die in Epe plantsoenen omploegen, damherten die Aerdenhoutse tuinen kaalvreten. Nederland is dol op de natuur, maar die moet wel zijn plaats weten. Heftige confrontaties willen we ook al niet: verzwakte dieren moeten een genadeschot krijgen.Ned.2, 21.20-22.00u.

Pavlov: Ireen Wüst. Populair-wetenschappelijke serie over menselijk gedrag. De schaatscarrière van Ireen Wüst verloopt succesvol, maar grillig: in 2006 was ze de jongste Nederlandse Olympisch kampioen ooit, daarna ging het wat minder, maar tijdens de Spelen van 2010 won ze een gouden medaille op de 1.500 meter. Wat is haar kracht en waarop scoort ze minder: mentaliteit, techniek of conditie? Ned.3, 21.20-21.55u.

Le vin et la science: un nouveau pacte. Wijnbouw heeft zich in duizenden jaren over de wereld verspreid. Midden negentiende eeuw stond de druivenplant echter aan de rand van uitsterven door de gevolgen van uit Amerika overgewaaide ziektes. Op het nippertje konden wetenschappers de totale vernietiging van de druif voorkomen – met zwaar giftige middelen. In deze uitzending aandacht voor het onderzoek naar milieuvriendelijker bestrijdingsmiddelen. Wetenschappers, wijnkenners en wijnboeren proberen de band tussen mens, wijn en natuur te herstellen.Arte, 21.45-22.40u.

Amusement

The Graham Norton Show. De gastheer ontvangt vanavond acteurs Robin Williams en Elijah Wood, die hun stemmen verleenden aan een paar van de pinguïns uit Happy Feet 2, die binnenkort in première gaat. Ook praat hij met Jennifer Saunders over de terugkeer van Absolutely Fabulous op de Britse televisie (in een kerstspecial). De groep JLS speelt zijn nieuwe single ‘Do You Feel What I Feel’.BBC 1, 23.35-00.20u.

The Killing II. Eerste aflevering van de tweede serie rond de meestal in een gebreide Noorse trui gehulde Deense politiecommissaris Sarah Lund (Sofie Gråbøl). Na de pijnlijke afloop van de zaak Larsen is Lund gedegradeerd tot paspoortcontroleur in Zuid-Denemarken. Daar wordt ze twee jaar later gecontacteerd door Lennart Brix, het hoofd van de moordbrigade van de politie in Kopenhagen. Hij vraagt haar hulp in een lastige moordzaak. Lund reageert eerst afwijzend, maar raakt toch geïntrigeerd door de zaak.Canvas, 23.40-00.40u.