Ontvoerde toeristen in Mali zijn Nederlanders, dode is Duitser

De Malinese stad Timboektoe op archiefbeeld uit 2006. Foto AFP / Issouf Sanogo

Gewapende mannen zijn vandaag een restaurant in de Malinese stad Timboektoe binnengevallen en hebben één toerist gedood en drie ontvoerd. Daaronder zouden zich twee Nederlanders bevinden en een Zuid-Afrikaan met een Brits paspoort.

Dat meldt de BBC. De mannen bevalen de vier toeristen hen te volgen. Volgens een ooggetuige weigerde een van hen in een auto te stappen en werd ter plekke gedood, meldt persbureau AP. Het zou om een Duitse man gaan.

Tegenover NRC Handelsblad laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten niet op de ontvoeringskwestie in te willen gaan:

“In het belang van de betrokken mensen doen we in dit soort zaken nooit mededelingen”


Grotere kaart weergeven

Timboektoe is een voormalige toeristenbestemming in Mali die buitenlandse ambassades nu te gevaarlijk achten om te bezoeken, vanwege het risico op ontvoering door een lokale tak van terreurnetwerk Al-Qaeda. Het woestijngebied is de thuisbasis van Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM), verantwoordelijk gehouden voor een reeks eerdere ontvoeringen van westerlingen.

Gisteren werden ook al twee Fransen ontvoerd in de Malinese stad Hombori. Het is mogelijk de eerste keer dat toeristen in Timboektoe ontvoerd werden. Vandaag patrouilleerden Franse soldaten met het Malinese leger in een poging de Europeanen te vinden. In juli 2010 vochten Franse militairen samen met Mauritanische tegen AQIM. Vertegenwoordigers van AQIM zeiden toen dat Sarkozy “de poorten naar de hel heeft opengezet”.

    • Hans Klis