Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Top 10 erotische verhalen

In het kader van haar bloemlezing van Nederlandstalige erotische literatuur, selecteerde Elsbeth Etty haar 10 meest favoriete erotische verhalen. Bent u het met haar keuze eens? Of kan het nog spannender? Reageer in het kader van NRC Leesclub.

A.F.Th. van der Heijden: Cunnilingus ad absurdum. ‘Nooit had hij iemand meegemaakt die zich zo liet gaan; nooit had hij een vrouw zo overweldigend zien klaarkomen’, denkt de manlijke hoofdpersoon in dit verhaal over seks met een escort. Nooit heb ik een vrouwelijk orgasme opwindender beschreven gezien.

Jan Wolkers: Kunstfruit.  Van mannen als de ik-figuur in dit verhaal droomde ik toen ik net als Lisa in een tehuis zat. Al na één minuut gaan ze met elkaar naar bed. ‘Wat in het vlees begonnen wordt, wordt in de geest volbracht.’

Harry Mulisch:  Harry en het woord. Harry weet niet wat neuken is, maar hij gaat ’t doen. Geilheid en humor gaan wel degelijk samen.

Mensje van Keulen: Trucjes. Onweerstaanbare dwerg met machtig geslacht krijgt Engelse dames uit de hoogste kringen moeiteloos in bed. ‘Slechts een combinatie van rede en gevoel leidt tot geestigheid en mogelijk tot aanverwant resultaat: plezierige perversie.’

Heere Heeresma: Haar knie woof wuivend langs de hemel. De onappetijtelijke Ada Wildekamp lokt een jonge crimineel mee naar huis. Ze is verrukt van zijn erectie die helaas verschrompelt zodra ze zich uitkleedt.

Monika Sauwer: Container. Klassieke fantasie: getrouwde vrouw heeft in het echtelijk bed seks met stoere man die het grof vuil komt ophalen. ‘Zijn lul dringt zonder scrupules binnen. Machteloos neergedrukt moet ik zijn stoten ondergaan.’

Manon Uphoff: Begeerte. Piepjong meisje gaat met veel oudere man mee naar pension vol hitsige gastarbeiders. Mooiste ontmaagdingsscène uit de Nederlandse literatuur. 

Jan Hanlo: Go to the mosk. Hanlo deed het in Marokko met de 12-jarige Mohammed en schreef daar broeierige brieven over.

Anne Vegter: Metroseks. ‘Ik, vastgezogen aan zijn mond, plak mijn onderlijf tegen die onnavolgbaar zwellende
Lederhose van hem. Als daar zijn pik niet achter zit.’ Rotterdams schoolmeisje fantaseert over een over roodharige man in metrostation Oostplein.

Arnon Grunberg: Een prins op pad. Grunberg nodigt zijn hoogbejaarde aanbidster Elayne uit om te komen kijken hoe hij seks heeft met zijn jeugdige geliefde. ‘Wij humanisten moeten anderen naar ons genot laten kijken; de bejaarden, de zieken, de hongerigen, de dorstigen en de verworpenen moeten van ons genieten en
wij van hen.’

U kunt het boek van Elsbeth Etty, een bloemlezing van erotische Nederlandstalige literatuur, hier bestellen.