Syrië negeert deadline Arabische Liga - ‘ultimatum verlengd’

A pro-Syrian regime protester shouts slogans as she holds portraits of Syrian president Bashar Assad, during a protest in front the Iranian embassy to thank Iran for their support of the Syrian regime, in Damascus, Syria, Thursday Nov. 24, 2011. An Arab League committee has given Syria 24 hours to agree to allow an observer mission into the country or it could face sanctions. (AP Photo/Muzaffar Salman)
A pro-Syrian regime protester shouts slogans as she holds portraits of Syrian president Bashar Assad, during a protest in front the Iranian embassy to thank Iran for their support of the Syrian regime, in Damascus, Syria, Thursday Nov. 24, 2011. An Arab League committee has given Syria 24 hours to agree to allow an observer mission into the country or it could face sanctions. (AP Photo/Muzaffar Salman) Een pro-regeringsbetoging in Damascus. Foto AP / Muzaffar Salman

Syrië heeft de deadline van de Arabische Liga om een waarnemersmissie van de Liga toe te laten genegeerd. De Liga heeft nu besloten Damascus tot het einde van de dag te geven om alsnog te reageren, zo meldt een Arabische functionaris aan persbureau Reuters.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben gisteren op een bijeenkomst in Kairo gedreigd met sancties tegen het regime van de Syrische president Assad, als dat niet binnen 24 uur een waarnemersmissie van de Liga zou toelaten tot het land.

De Arabische Liga wil dat er zo’n vijfhonderd waarnemers worden toegelaten tot Syrië, waar al ruim acht maanden een opstand tegen het regime van Assad aan de gang is. De opstand is inmiddels uitgegroeid tot een burgeroorlog. Het Syrische regime heeft hard ingegrepen tegen de betogers. Naar schatting zijn tot nu toe 3.500 mensen omgekomen.

Assad ging akkoord met staken geweld, maar gisteren vielen weer 47 doden

Op 2 november stemde Assad in met een initiatief van de Liga om het geweld tegen de betogers te staken, alsmede met de komst van Liga-waarnemers om toe te zien op de naleving van het vredesplan. Maar het geweld is sindsdien doorgegaan. Ook gisteren vielen er weer doden, 47 volgens oppositieleden.

Als Assad de waarnemers niet toelaat, zal de Arabische Liga morgen samenkomen om te besluiten welke sancties precies worden genomen. Gedacht wordt onder meer aan het stopzetten van vluchten naar Syrië en het bevriezen van tegoeden.

Woensdag pleitte de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, voor het instellen van humanitaire corridors in Syrië. Niet eerder sinds het begin van de gewelddadigheden in Syrië sprak een groot westers land zich uit voor zulke vergaande bemoeienis van de internationale gemeenschap.

VN reageert verontwaardigd op berichten over marteling in Syrië

Het comité tegen marteling van de Verenigde Naties heeft verontwaardigd gereageerd op berichten dat Syrië zich schuldig maakt aan het martelen van kinderen.

Het comité heeft via veiligheidsdiensten de beschikking gekregen over “een groot aantal consistente en onderbouwde rapporten” die melding maken van wijdverbreid misbruik van kinderen. Voorzitter van het comité Claudio Grossman noemde de berichtgeving tegenover verslaggevers in Genève vandaag “bijzonder zorgwekkend”.

Syrië is sinds acht maanden het toneel van protestacties tegen het bewind van president Assad. Die worden dagelijks neergeslagen door soldaten van het regeringsleger. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn daarbij meer dan 3.500 om het leven gekomen.

    • Marije Willems