Surinaamse Romeo Roy

scene uit de film Wan Pipel FOTO: Filmmuseum

Wan Pipel (Pim de la Parra, 1976)Ned. 2, 23.55 - 00.43 uur

Eigenlijk is het gewoon weer Romeo en Julia, maar dan in Paramaribo. Roy en Rubia houden van elkaar, maar hij is Creools en zij is Hindoestaans. Dus zijn de beide vaders tegen hun liefde, in multicultureel maar gescheiden Suriname. En dan hebben de geliefden ook nog in Nederland gewoond, dus zijn ze vrijgevochten. Dat de na vijf jaar uit Nederland teruggekeerde Roy meteen na het overlijden van zijn moeder plezier maakt, is al schandelijk. Maar dat hij dat ook nog doet met een Hindoestaanse maakt het voor zijn vader helemaal erg. Zijn zoon aan het pierewaaien met een koeliemeid!

Wan Pipel is een legendarische film uit 1976. Pim de la Parra en producent Wim Verstappen kregen het toch maar mooi voor elkaar, de eerste echt Surinaamse speelfilm. Natuurlijk, het tempo is traag en de pijpen zijn wijd, maar het blijft een prachtige ode aan Suriname. Met Roy ontdekken we zijn land: vruchten eten op de markt, een trouwritueel in Nickerie, varen door het binnenland.

Pim de la Parra volgde twintig jaar na Wan Pipel het spoor van zijn hoofdpersoon: hij keerde terug naar Suriname om zijn zieke vader te verzorgen. Hij had Holland niet meer nodig, net als Roy.

Mark Duursma

    • Mark Duursma