Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Standard & Poor’s verlaagt status België naar AA - ‘crisis rukt op naar hart eurozone’

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York, gefotografeerd op 2 augustus jl. Foto Reuters / Brendan McDermid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de status van België met een graad verlaagd van AA+ naar AA. Dat meldt persbureau AFP.

Volgens Standard & Poor’s is de falende regeringsformatie, die 530 dagen geleden begon, een van de oorzaken van de verlaging. Door het ontbreken van een solide regering worden geen verregaande fiscale en structurele hervormingen doorgevoerd, wat de kredietwaardigheid van het land verlaagt. Daarnaast kampt België met een hoge staatsschuld en tegenvallende economische groei.

In een persbericht stelt de kredietbeoordelaar:

“We denken dat de capaciteit van de Belgische regering in het voorkomen van een vergroting van de staatsschuld, die we al hoog vinden, beperkt wordt door snelle schuldverkleining door de private sector in zowel België als in veel van de belangrijkste handelspartners van het land.”

Verder wijst S&P de nationalisatie van het Belgische deel van bankverzekeraar Dexia aan als oorzaak van de vertraging van de economische groei.

De verlaging komt op het moment dat de rente op langetermijnobligaties in België blijft stijgen, vandaag tot 5,8 procent. Aankomende maandag staat een nieuwe veiling gepland. Dan zal België staatspapier met een waarde tussen 1 en 2 miljard euro van de hand doen. Er kunnen op die dag twee dingen gebeuren, vertelt economieredacteur Melle Garschagen, de rente op die papieren kan fors stijgen of niet. Garschagen:

“De markt kan er op twee manieren op reageren. Die kan zeggen dat de verlaging van de kredietwaardigheid bevestigt wat wij al lang wisten, of handelaren kunnen het zien als de zoveelste klap in de eurozone en een fors hogere rente gaan vragen op de Belgische staatsobligaties. De parallel is te trekken met Italië waar de politieke situatie desastreuze gevolgen had voor de veiling op nieuwe obligaties. Met de afwaardering van België is niet, zoals bij Frankrijk wel het geval zou zijn, het Europese noodfonds in gevaar. Maar het laat zien dat de schuldencrisis zich optrekt naar het hart van Europa.”

Verlaging wellicht laatste zetje in rug onderhandelingen

In een eerste reactie op de verlaging laten ontslagnemend premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders weten dat het nu “nog noodzakelijker” is om de begroting af te ronden. Petra de Koning, België-correspondent van NRC Handelsblad, voegt daar aan toe:

“De druk die op de onderhandelaars ligt, zal door de verlaging van de status nog verder toenemen. Ze moeten nu immers tot een oplossing komen. De kans is groot dat dit het laatste zetje is voor de regeringsformatie.”

Politicoloog Dave Sinardet beaamt dat de statusverlaging een zetje in de rug van de onderhandelingen kan zijn. Via zijn Twitter laat hij weten:

Twitter avatar DaveSinardet Dave Sinardet Straks een akkoord, met dank aan di rupo, de croo, standard en poor’s?