Saab niet in staat salarissen november uit te betalen

Een fabriek van Saab in Trollhaettan, Zweden. Foto Reuters / Thomas Johansson

Het in geldnood verkerende Saab Automobile kan de salarissen over de maand november niet uit betalen. Het bedrijf heeft nog steeds geen akkoord weten te bereiken met de Chinese investeerders dat ook voormalig eigenaar General Motors tevreden stelt.

Dat meldt Dow Jones. Eind oktober bereikte Saab en de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman een overeenkomst om de Zweedse autofabrikant over te nemen voor 100 miljoen euro. GM liet toen weten de levering van onderdelen en voertuigen aan Saab op te schorten. De levering aan Saab onder de nieuwe Chinese leiding zou tegen de belangen van de aandeelhouders van GM indruisen.

In juni en juli kon Saab ook al niet de salarissen van de werkgevers betalen. Om nu de lonen te betalen heeft Saab financiering nodig van de potentiële Chinese investeerders om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. GM blokkeert dat.

Maar volgens een bericht in de Zweedse zakenkrant Industri, hebben Pang Da en Youngman ook nog geen financiële transacties kunnen doen doordat de bedrijven tegengewerkt worden door China’s National Development and Reform Commission. Elk akkoord omtrent de overname van Saab moet goedgekeurd worden door de Chinese autoriteiten. Saab heeft hier nog niet op gereageerd.

    • Hans Klis