Rusland gaat 4 maart naar de stembus - ‘Poetin president tot 2024’

Workers attach a pre-election poster featuring Russia's President Dmitry Medvedev (R) and Prime Minister Vladimir Putin, appealing to people to vote for the United Russia political party, onto an office building in the southern city of Krasnodar November 24, 2011. Russians will vote in Parliamentary elections on December 4. REUTERS/Eduard Korniyenko (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een verkiezingsposter van Verenigd Rusland met daarop premier Poetin (L) en president Medvedev werd gisteren aangebracht op een kantoorgebouw in de zuidelijke stad Krasnodar vanwege de parlementsverkiezingen op 4 december. Foto Reuters / Eduard Korniyenko

De Russische presidentsverkiezingen worden gehouden op 4 maart 2012. Dat maakte de Federatieraad, het Russische hogerhuis van het parlement, vandaag officieel bekend.

Premier Poetin is er zo goed als zeker van dat hij de verkiezingen gaat winnen. Dat zou hem nog eens een termijn van zes jaar opleveren.

‘Poetin zit goed tot 2024’

Volgens onze correspondent Michel Krielaars was in september al duidelijk dat Poetin volgend jaar gaat winnen. Op het partijcongres van Verenigd Rusland werd hij voorgedragen door zijn voorganger Dmitri Medvedev, die vier jaar op de winkel mocht passen:

“Het gaat er nu alleen nog om te zorgen dat Poetin op 4 maart een overweldigende steun van de kiezers krijgt. Waarschijnlijk kan hij rekenen op zo’n 60 procent van de stemmen, zeker bij gebrek aan aansprekende tegenkandidaten.

Conform de traditie zal die uitslag kunstmatig worden vergroot. En wanneer dat eenmaal is gebeurd, zit Poetin in ieder geval goed tot 2024, want dankzij een onder Medvedev aangenomen grondwetswijziging kan de nieuwe president twee termijnen van zes jaar zitten.” - Michel Krielaars, correspondent voor NRC in Moskou

Poetin, die zich in 2008 na twee ambtstermijnen als president volgens de grondwet niet herkiesbaar kon stellen, maakte pas op de plaats, terwijl zijn opvolger ervoor moest ervoor zorgen dat hij in 2012 kon terugkeren in het hoogste ambt.

Op 4 december zijn er parlementsverkiezingen in Rusland. Die zal Medvedev als lijsttrekker van Verenigd Rusland moeten winnen.

    • Marije Willems