Ronald de Boer wil boek Dautzenberg uit handel

Oud-voetballer Ronald de Boer wil dat het boek Rock & Roll. Economie voor en door leken verklaard, van A.H.J. Dautzenberg uit de handel wordt genomen. Het 96 bladzijden dikke boekje bevat onder meer fictieve interviews met lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers, Pippi Langkous, Motörhead-boegbeeld Lemmy en Ronald de Boer.

Bij de meeste boekhandels is het overigens al niet meer leverbaar. Of er een herdruk komt, kan Contact niet zeggen.

Volgens C. Hellingman, de advocaat van Ronald de Boer, tast het boek de persoonlijke levenssfeer van de oud-speler van Ajax en Barcelona aan. In het fictieve interview doet De Boer – die zichzelf in het ‘interview’ karakteriseert als ‘een offensieve belegger’ – meerdere uitspraken over zijn schoonvader, vrouw en ex-vriendin.

Dat ‘elke gelijkenis met een bestaande persoon/ of situatie berust op toeval’, zoals in het colofon staat, is volgens Hellingman onzin. Opmerkingen over Johan Cruijff in het boek zijn een ‘opzettelijk gefabriceerde leugen’. In het boekje zegt ‘De Boer’: „Nu noem je net iemand die helemaal niet zo slim is. Johan heeft veel verstand van voetbal, van het spelletje dan. Hij heeft geen kaas gegeten van besturen. Kijk naar zijn huidige visie op Ajax...In mijn ogen wordt Johan behoorlijk overschat. Ook op zakelijk gebied heeft hij de nodige steken laten vallen.”

De advocaat van de oud-voetballer eist ook een schadevergoeding en paginagrote rectificaties in diverse kranten. In een verklaring laat Dautzenberg weten ontzet te zijn: „Waar haalt De Boer het lef vandaan om zich met (mijn) literatuur te bemoeien? Bepaalt hij, net als zijn grote leermeester Johan Cruijff, wat wel en vooral níet mag?”

Het is niet de eerste keer dat Dautzenbergs fictieve interviews voor opschudding zorgen. Dit voorjaar verschenen gesprekken met Motörhead-boegbeeld Lemmy als beleggingsadviseur in de VPRO-Gids. Pas na maanden bleek dat de tekst verzonnen was – tot ongenoegen van de VPRO-gids.

Dautzenberg liet weten dat hij „niet in non-fictie geloofde”.

    • Roderick Nieuwenhuis