Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Robert M. vervolgd voor misbruik 67 kinderen - PBC adviseert tbs

Robert M., de verdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is “verminderd toerekeningsvatbaar”. Het Pieter Baan Centrum adviseert hem tbs met dwangverpleging op te leggen omdat de kans op herhaling groot wordt geacht. Dat maakte het OM bekend tijdens een regiezitting in de rechtbank van Amsterdam.

Robert M., de verdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is “verminderd toerekeningsvatbaar”. Het Pieter Baan Centrum adviseert hem tbs met dwangverpleging op te leggen omdat de kans op herhaling groot wordt geacht. Dat maakte het OM bekend tijdens een regiezitting in de rechtbank van Amsterdam.

M. wordt vervolgd voor seksueel misbruik van 67 kinderen. Het OM acht het feitelijk bewezen dat M. 87 kinderen misbruikte, zoals hij zelf ook eerder heeft toegegeven. Niet alle kinderen zijn in de tenlastelegging opgenomen op verzoek van de ouders.

PBC adviseert tbs voor Robert M.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseert om M. tbs met dwangverpleging op te leggen. M. lijdt volgens het PBC aan pedofilie en hyperseksualiteit. Vanwege privacyredenen worden de kinderen in het dossier met nummers in plaats van namen aangeduid. Ook worden de verschillende seksuele handelingen aangeduid met nummers. Opvallend is dat M. deze handelingen in eigen bewoordingen aanduidde als bijvoorbeeld ‘aan het kindje proeven’ of ‘het kindje proeft mij en drinkt mijn melk’.

Daarnaast drong het OM er bij de rechtbank op aan de bestaande beelden van het misbruik zelf te bekijken en niet slechts de beschrijvingen te lezen. Ook wil het OM dat de ouders van de slachtoffers spreekrecht krijgen vanwege de jonge leeftijd van hun kinderen.

Advocaat van M. verzet zich tegen verzoeken OM

Advocaat van M. Tjalling van der Goot verzette zich tegen deze twee verzoeken van het OM. Volgens de verdediging zijn de beschrijvingen van de beelden ‘gedetailleerd en doeltreffend’ en is spreekrecht voor ouders wettelijk niet toegestaan. Van der Goot vroeg de rechters verder een psychiater en psycholoog aan te stellen om na te gaan of het onderzoek van het PBC juist is uitgevoerd, aangezien zijn cliënt nauwelijks meewerkte aan het onderzoek.

Het OM en M.’s advocaten zijn het erover eens dat een deel van de rechtszaak achter gesloten deuren moet plaatsvinden. De zitting van vandaag zou wel eens de laatste zitting kunnen zijn voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Het onderzoek naar Robert M. is inmiddels grotendeels afgerond. Vanmiddag dient de zaak van M.’s echtgenoot en medeverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Richard van O.

Eerder deze week werd bekend dat Albert Drent, de oud-directeur van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje niet strafrechtelijk wordt vervolgd voor betrokkenheid bij seksueel misbruik dat is gepleegd door Robert M. Hij wordt wel verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte.