'Risico herhaling Robert M. groot'

Zedenverdachte Robert M. is pedofiel en lijdt aan hyperseksualiteit. Hij heeft narcistische trekken en is verminderd toerekeningsvatbaar. Het Pieter Baan Centrum adviseert hem tbs met dwangverpleging op te leggen omdat de kans op herhaling groot wordt geacht.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmorgen bekendgemaakt tijdens een zogenoemde regiezitting in de zaak tegen de 28-jarige Letse ex-crèchemedewerker. Het onderzoek naar M. is inmiddels afgerond, het dossier beslaat 188 ordners.

M. heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt. Hij wordt vervolgd voor 80 ontuchtige handelingen bij 67 kinderen, van wie 52 jongens en 15 meisjes. In 37 gevallen zijn kinderen misbruikt bij M. thuis, in hun eigen huis of allebei. Vier kinderen zou M. samen met anderen – in totaal twee mannen – misbruikt hebben. Van het misbruik van 32 kinderen is beeldmateriaal gevonden. Een deel van de beelden op een laptop van M. is beschadigd en overschreven. Het OM acht de kans zeer klein dat die bestanden nog geopend kunnen worden. De zaak tegen M. en zijn echtgenoot Richard van O. zal vermoedelijk in maart beginnen en „enkele weken” duren, aldus de rechtbankvoorzitter.

Het OM steunt de ouders van slachtoffers die willen spreken tijdens de behandeling van de zaak van hun kind. Zij vragen de rechtbank te anticiperen op wetgeving die het mogelijk maakt dat ouders namens hun minderjarige kinderen spreken.

Het Openbaar Ministerie wil dat de rechtbank een compilatie van kinderpornobeelden bekijkt, in een besloten zitting. Volgens officier van justitie Maaike Bienfait heeft het bekijken en beluisteren van het misbruik „een toegevoegde waarde voor [...] het beoordelen van de ernst van de zaak”. Zij wil een compilatie tonen van beelden van een jongen en een meisje die het misbruik gelaten ondergaan en van een jongen en meisje die zich verzetten. Ook willen ze beelden tonen van gevallen van misbruik waarin M. penetratie ontkent maar dit volgens het OM wel bewijsbaar is. De advocaten van Robert M. vinden het tonen van de beelden niet nodig omdat ze „minutieus en treffend” beschreven zijn in het dossier.

Verdachte M. heeft grotendeels geweigerd mee te werken aan de observatie in het Pieter Baan Centrum, waar hij zeven weken opgenomen is geweest. Zijn advocaten willen dat de rapportage beoordeeld wordt door drie onafhankelijke wetenschappers om te bezien of op basis van de vergaarde informatie wel conclusies kunnen worden getrokken.

Vanmiddag zou M.’s echtgenoot Richard van O. voorkomen.