Regering Curaçao stelt onderzoek in naar integriteit eigen bestuur

Gezicht op de Handelskade van Willemsstad, Curaçao. Foto NRC / Vincent Mentzel Gezicht op de Handelskade van Willemsstad, Curaçao. Foto NRC / Vincent Mentzel

De regering van Curaçao laat de integriteit en de deugdelijkheid van het bestuur op het eiland onderzoeken. De organisatie Transparency International moet het onderzoek gaan uitvoeren, zo liet premier Gerrit Schotte gistermiddag weten.

De regering-Schutte ligt al enige tijd onder vuur. Een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller publiceerde in september een rapport over de integriteitsproblemen van het bestuur op Curaçao. De integriteit van de ministers van Curaçao moet worden onderzocht omdat er teveel twijfels zijn over die integriteit.

Rosenmöller adviseerde een commissie van wijzen in te stellen, maar Curaçao wees dat af. In het rapport stond dat niet alle leden van de regering zouden zijn benoemd als de Veiligheidsdienst tijd had gehad zijn onderzoek te voltooien.

Tijdens de fractievoorzittersreis vorige maand drong een delegatie van Nederlandse Kamerleden nogmaals aan op een onderzoek bij premier Schotte, maar de herhaalde oproep viel bij diens partij MFK toen bepaald niet goed.

    • Marije Willems