Protesten Kairo gaan door ondanks bekendmaking nieuwe premier

Alle toezeggingen van de militaire machthebbers in Egypte ten spijt, stroomt het Tahrir-plein in Kairo voor de zevende dag op rij vol demonstranten. De benoeming van Kamal el-Ganzouri als leider van de nieuwe tijdelijke regering gaat in hun ogen niet ver genoeg.

Pro-reform leader and Nobel peace laureate Mohamed El-Baradei, center, is surrounded by protesters during his arrival for Friday prayers in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Friday, Nov. 25, 2011. Tens of thousands of protesters chanting, "Leave, leave!" are rapidly filling up Cairo's Tahrir Square in what promises to be a massive demonstration to force Egypt's ruling military council to yield power. The Friday rally is dubbed by organizers as "The Last Chance Million-Man Protest," and comes one day after the military offered an apology for the killing of nearly 40 protesters in clashes on side streets near Tahrir over the last week. (AP Photo/Bela Szandelszky) De hervormingsgezinde Mohamed El-Baradei kwam de demonstranten vandaag op het Tahrir-plein een hart onder de riem steken. Foto AP / Bela Szandelszky

Alle toezeggingen van de militaire machthebbers in Egypte ten spijt, stroomt het Tahrir-plein in Kairo voor de zevende dag op rij vol met demonstranten. De benoeming van Kamal el-Ganzouri als leider van de nieuwe tijdelijke regering gaat in hun ogen niet ver genoeg.

Vandaag werd door de Egyptische staatstelevisie bevestigd dat El-Ganzouri in de voetsporen treedt van Essam Sharaf, de premier die eerder deze week vanwege de aanhoudende onlusten opstapte. El-Gazouri krijgt de zware taak de regering te leiden tot de verkiezingen van aankomende maandag hebben geleid tot een nieuw bestuur. Naar verwachting zal dat maanden duren.

De demonstranten tegen de militaire leiding in het land zijn niet onder de indruk van de benoeming. Zij eisen een onmiddellijk aftreden van de Opperste Militaire Raad. Opnieuw zijn tienduizenden Egyptenaren daarom richting het Tahrir-plein getrokken om hun ongenoegen te uiten. Activisten menen dat de stad vandaag de grootste protestactie in een week te wachten staat.

http://youtu.be/QOnok3OUPeo

De geestelijk leider van de Al-Azhar Universiteit, het hoogste orgaan binnen de sunnitische islam, heeft vandaag steun betuigd aan de demonstranten en wenste hen succes. “De grote imam (Ahmed Al-Tayeb, red.) steunt jullie en bidt voor jullie overwinning”, sprak een medewerkers van hem bij zijn bezoek aan het plein. De steunbetuiging is opmerkelijk te noemen, omdat al-Tayed is benoemd door de Egyptische president en sporadisch uitspraken doet over zaken die de positie van de regering tegenspreken.

Op zevende dag nu ook pro-regeringdemonstraties

Na een week van nieuwe protesten zijn ook tegengeluiden hoorbaar. Enkele kilometers verwijderd van de protesten op het Tahrir-plein zijn vandaag aanhangers van de militaire leiding de straat op gegaan, meldt Al Jazeera. Een veteraan vertelde tegenover persbureau Reuters:

“De militaire raad en de veiligheidsdiensten zijn alle eisen van de demonstranten tegemoetgekomen - ze zullen volgend jaar vertrekken. Ze hebben nieuwe ministers aangewezen, ze hebben ingestemd met constitutionele zaken en de artikelen 9 en 10 (die het leger privileges zou geven, red.) zijn van de baan geschoven. Wat willen ze nog meer?”

Een correspondent van The Guardian die aanwezig is bij de pro-regeringdemonstratie laat via zijn Twitter weten:

Twitter avatar martinchulov Martin Chulov Regime rally now around 15k strong. Suspicious & paranoid about foreigners. A spy behind every notebook. #tahrir #egypt
    • Dirk Wijnand de Jong