Politie: hoge boetes niet uit te leggen

Verkeersboetes worden vanaf volgend jaar zo hoog, dat agenten geen boetes meer willen uitschrijven. Dat zegt de Nederlandse Politiebond. Gisteren werd bekend met hoeveel de verkeersboetes in 2012 zullen stijgen. Sommige bekeuringen worden verdubbeld.

„Agenten zijn pissed off over de verhogingen”, zegt woordvoerder Jan Willem van der Poll van de Politiebond. „Zij kunnen hun bonnen niet meer uitleggen aan de burger.” Zo bedraagt een bekeuring voor onnodig claxoneren straks 350 euro, waar dat voorheen 180 euro was. Dat is hoger dan een boete voor een winkeldiefstal.

Ook andere lichte verkeersovertredingen gaan meer kosten. Automobilisten die met lichtsignalen tegenliggers waarschuwen voor snelheidscontroles zijn straks 85 euro kwijt in plaats van 70 euro. Wie betrapt wordt op bellen in de auto kan rekenen op een bon van 220 euro, waar dat nu nog 180 euro is. En voor het onterecht parkeren op een invalidenparkeerplaats zijn automobilisten vanaf januari geen 180 euro maar 340 euro kwijt.

Het leidt ertoe dat agenten minder bonnen gaan schrijven, zegt de Politiebond. Eerder werd al bekend dat politieagenten dit jaar tot nu toe 1 miljoen minder boetes hebben uitgeschreven. De afname is enerzijds een gevolg van het verdwijnen van de bonnenquota, maar komt ook voort uit onvrede over de hoogte van de boetes, zegt Van der Poll. Hij vreest dat die ontwikkeling doorzet nu de tarieven in januari fors omhoog gaan. Een Kamermeerderheid wil dat minister Opstelten (Veiligheid, VVD) gaat praten met de Politiebond.

Het ministerie van Veiligheid reageert verbaasd op de kritiek. „Het was juist een wens van de Kamer om hufterig gedrag in het verkeer aan te pakken”, zegt een woordvoerder. „Dat doen we met deze boeteverhoging.” Volgens de woordvoerder valt ook het onnodig claxoneren onder dat ‘hufterige’ verkeersgedrag: „Onnodig is onnodig.”