Opkomst verkiezingen Marokko 45 procent, ‘toont vertrouwen in grondwetswijzigingen’

A voter casts her ballot at a polling station in Rabat November 25, 2011. Moroccans voted in a parliamentary election on Friday that could yield their most representative government ever after King Mohammed ceded some powers to prevent any tumultuous spillover of Arab Spring uprisings. REUTERS/Stringer (MOROCCO - Tags: POLITICS ELECTIONS)
A voter casts her ballot at a polling station in Rabat November 25, 2011. Moroccans voted in a parliamentary election on Friday that could yield their most representative government ever after King Mohammed ceded some powers to prevent any tumultuous spillover of Arab Spring uprisings. REUTERS/Stringer (MOROCCO - Tags: POLITICS ELECTIONS) Naar schatting hebben meer Marokkanen gestemd bij de parlementsverkiezingen dan in 2007, namelijk 45 procent van de kiesgerechtigden. De vrouw op de foto brengt in Rabat haar stem uit. Foto Reuters

De opkomst bij de Marokkaanse parlementsverkiezingen wordt geschat op 45 procent. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Taib Cherkaoui tegen verslaggevers in Rabat gezegd.

De minister baseert zich op ramingen van omstreeks 21.00 uur, meldt persbureau AFP. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2007 was de opkomst 37 procent. Hoewel het verschil met deze verkiezingen maar acht procent is en de opkomst nog steeds niet erg hoog, toont het volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad wel aan dat er meer vertrouwen lijkt te zijn in de grondwetswijzigingen die eerder dit jaar door koning Mohammed IV werden ingevoerd. Roelants:

“Als het bevestigd wordt toont deze opkomst aan, al is het niet veel meer dan in 2007, dat er vertrouwen is in de grondwetswijzigingen eerder dit jaar. In tegenstelling tot wat we eerder dachten doordat er weinig zichtbaar campagne werd gevoerd. Het toont ook aan dat de politieke partijen meer macht hebben, maar let wel Marokko is nog steeds geen constitutionele monarchie.”

Vanochtend vertelde Roelants al dat het vooral interessant gaat worden hoe de verschillende partijen zullen scoren, vooral de islamitische partij. De verwachting is dat een gematigde islamistische partij en een koningsgezinde partij het goed zullen doen bij de verkiezingen van vandaag. Roelants:

“Politieke partijen hebben door de grondwetswijzigingen meer bevoegdheden gekregen. Het is interessant om te zien hoe de islamistische partij vandaag gaat scoren. De koning moet nu, hoewel hij dat voorheen zelf kon bepalen, een premier van de grootste partij aanwijzen.”

De legitimiteit van de verkiezingen staat onder druk vanwege een oproep van activisten tot een boycot. De activisten willen meer democratie en geloven niet dat koning Mohammed en het huidige politieke establishment die kunnen brengen. De Marokkaanse autoriteiten hebben de afgelopen weken jacht gemaakt op de activisten. Volgens Human Rights Watch zijn de afgelopen maand meer dan honderd activisten verhoord wegens hun oproep tot een verkiezingsboycot.

    • Hans Klis