OM: verbod Martijn via civiel recht

In juni concludeerde het Openbaar Ministerie nog dat een verbod van Martijn op grond van het strafrecht onmogelijk was.

. Het Openbaar Ministerie vraagt de burgerlijke rechter pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Dat zei de voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar gisteren in het NOS Journaal. Volgens hem zijn de activiteiten van de vereniging in strijd met de openbare orde. „Martijn beeldt kinderen af als lustobject en verheerlijkt seksuele relaties tussen volwassenen en jonge kinderen”, zegt hij. „Daarmee schept de vereniging een sfeer waarin misbruik en dat soort seksuele relaties normaal zouden zijn. Wij vinden dat niet kunnen en daarom is optreden geboden.”

Bolhaar denkt dat het makkelijker is Martijn via het civiel (of burgerlijk) recht te verbieden dan langs strafrechtelijke weg. In juni concludeerde het OM dat een verbod van Martijn op grond van het strafrecht onmogelijk was. De strafbare feiten zouden zich buiten de vereniging afspelen.

De voorzitter van Martijn, Ad van den Berg, werd onlangs tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van een grote hoe veelheid kinderporno.

Gisteren maakten het CDA en de ChristenUnie bekend te werken aan een wetsvoorstel om Martijn te verbieden. De wet moet het mogelijk maken om verenigingen te verbieden waarvan een of meerdere leidinggevenden zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met kinderen. (NRC)