‘Nieuwe premier Jemen benoemd’, maar ‘geluk van het land hangt daar niet vanaf’

Caption: Yemeni protestors carry the body of a man killed in recent clashes with security forces during his funeral procession in Sanaa, Yemen, Friday, Nov. 25, 2011. Yemeni officials say heavy fighting has broken out in the capital Sanaa between security forces and an army unit that joined the popular uprising against autocratic President Ali Abdullah Saleh. (AP Photo/Hani Mohammed) Jemenitische demonstranten in San'a dragen het lichaam van een bij gevechten met het leger omgekomen betoger. Foto AP / Hani Mohammed

Volgens bronnen binnen de Jemenitische oppositie is Mohammed Bassendoua aangesteld om een nieuwe regering te formeren nu president Ali Abdullah Saleh het akkoord over zijn aftreden heeft getekend.

Dat meldt Al Arabiya. Als Saleh zich houdt aan het akkoord is hij de vierde machthebber die dit jaar heeft moeten aftreden door de protesten van de Arabische lente.

Vanochtend schreef onze correspondent in Jemen, Judith Spiegel, dat vooral de gevestigde macht het ondertekenen van het akkoord ziet als een overwinning en niet de demonstranten die al maanden tegen Saleh protesteerden. Spiegel:

Maar het vuurwerk komt uit onverwachte hoek: het wordt afgestoken door de Centrale Veiligheidstroepen, een onderdeel van Salehs regeringsleger. Zij zijn blij omdat zij het akkoord zien als een overwinning op de revolutionairen. Een paar kilometer verderop in de Jemenitische hoofdstad, op het terrein van de antiregeringsdemonstranten is de stemming dan ook lang niet zo vrolijk. Er heerst een vreemde, verwarde, sfeer. Mensen maken met hun handen een ‘T’ van time out-gebaren, ten teken dat ze het niet eens zijn met de huidige gang van zaken. Een jongen heeft op zijn voorhoofd geschilderd: ‘Hij moet berecht worden’.

De rust lijkt niet teruggekeerd te zijn in Jemen na het ondertekenen van het akkoord afgelopen woensdag. Vandaag vonden er zware gevechten plaats tussen regeringstroepen en gedeserteerde militairen in Sana’a. Hierbij kwamen volgens persbureau Reuters zeker twee mensen om. In de Jemenitische hoofdstad vochten de veiligheidstroepen van kolonel Yehia Saleh, de neef van de president, en de militairen van de in maart gedeserteerde generaal Ali Mohsen met elkaar met machinegeweren en mortieren.

http://youtu.be/ecjX_iEMQyo

De machtsstrijd in Jemen houdt niet op met het vertrek van Saleh, maar ook niet met de komst van een nieuwe premier zegt buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad. Roelants:

“Het geluk van Jemen hangt niet af van een nieuwe premier. Saleh draagt nu de macht over aan de vice-president, maar zijn zonen en neven vormen nog steeds een donkere dreiging op de achtergrond. Ook de regeringspartij is nog steeds op zijn hand. Daarnaast vechten de gegadigden op de macht hun conflicten nog altijd uit. Belangrijker is de uitkristallisering van de situatie in Jemen met de familie van Saleh op strategische plekken.”

    • Hans Klis