Nieuwe Formule 1-race in Texaanse Austin onzeker

De Amerikaanse primeur in de Formule 1 in het Texaanse Austin gaat wellicht niet door. De organisatoren van de Grote Prijs op het Circuit of the Americas die volgend jaar voor het eerst zou worden verreden, hebben moeite aan de eisen van F1-baas Bernie Ecclestone te voldoen.

De Texanen hopen deze week de financiën in orde te maken. Circuit-manager Bobby Epstein heeft aan Ecclestone laten weten alleen onder bepaalde voorwaarden een verbintenis te willen aangaan. Epstein heeft een voorstel van de Brit terzijde geschoven en de organisatie heeft nu een eigen herziene versie teruggestuurd voor ondertekening.

Ecclestone zei twee weken geleden dat de race op het Circuit of the Americas in Texas in 2012 vermoedelijk niet doorgaat. De bouwer van de revolutionaire racebaan – met een hoogteverschil van veertig meter – ligt met de racepromotor in de clinch. De bouw ligt voorlopig stil.

De Texaanse organisatie wil met de ondertekening van een aangepast contract een plaatsje op de F1-kalender veiligstellen. Epstein: „Deze race moet werkelijkheid worden. Dan moet Ecclestone wel tekenen. Het voorstel dat hij opstuurde bevatte onrealistische eisen.”

Op zijn beurt verklaarde Ecclestone eerder deze maand: „Het is een lastige strijd, maar we komen er wel. Er zijn twee partijen. De ene bouwt het circuit, de andere heeft een contract om de race te organiseren. Ze zijn vergeten met elkaar te praten.”

De Formule 1 is in de VS van oudsher minder in trek dan in Europa, Zuid-Amerika en nu ook in Azië. De Amerikanen koesteren de Indycarraces – op een ovaalvormig circuit.