Nieuw griepvirus trekt mogelijk bioterroristen

Griepvirusonderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een zeer dodelijke en besmettelijke variant van het H5N1-vogelgriepvirus gemaakt. Een Amerikaanse overheidscommissie beoordeelt nu of gedetailleerde informatie over het virus mag worden gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science, vanwege gevaren voor bioterrorisme.

Het onderzoek werd gedaan in een Nederlands biosafety lab met veiligheidsniveau 3+, bijna het hoogste niveau, met een vergunning van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De onderzoekers kregen subsidie van de Amerikaanse overheid. „Daarom moeten we ook aan de Amerikaanse veiligheidswetgeving voldoen”, zegt onderzoeksleider en virologiehoogleraar Ron Fouchier.

Het virus wijkt op vijf à zes plaatsen in zijn erfelijke code af van vogelgriepvirussen die in Azië pluimvee ziek maken en doden. Tot nu toe zijn ruim 600 mensen aan dat H5N1 gestorven. Het virus besmet niet makkelijk mensen, maar de helft van de mensen die besmet raken gaat eraan dood. De nieuwe labvariant besmet makkelijk zoogdieren via de lucht.

De reden om het virus te maken was een afweging tussen risico’s en maatschappelijk en wetenschappelijk nut, aldus Fouchier.

H5N1-virus kan ook killer zijn: pagina 20