Nadal na verlies tegen Tsonga uitgeschakeld

REFILE - CORRECTING SPELLING OF TSONGA'S FIRST NAME TO JO-WILFRIED Rafael Nadal of Spain wipes his brow after playing a shot to Jo-Wilfried Tsonga of France during their singles tennis match at the ATP World Tour Finals in the O2 Arena in London November 24, 2011. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft gisteravond ten koste van de Spanjaard Rafael Nadal de halve finale van de ATP World Tour Finals bereikt. In de Londense O2 Arena won de Fransman met 7-6, 4-6 en 6-3. In de halve finale van het officieuze WK tennis treft Tsonga, achter Roger Federer tweede in de poule, waarschijnlijk de Spanjaard David Ferrer.

Tsonga was op de snelle indoorbaan vanaf het eerste punt agressiever dan Nadal. De Fransman wist dat hij de Spanjaard alleen kon verslaan als hij hem onder druk zette. Door weinig fouten te maken, lukte dat ook. Maar ondanks twee breakpoints in de beginfase kreeg Tsonga geen grote kansen. In de tiebreak was hij met 7-2 de sterkste.

In de tweede set waren de twee spelers weer aan elkaar gewaagd. Tsonga maakte iets meer onnodige fouten dan in de eerste set, terwijl Nadal juist scherper leek. Hij kreeg in de negende game de eerste breakpunten van de set. Tsonga werkte er drie weg, maar de vierde leverde Nadal de setwinst op.

In zijn tweede opslagbeurt van de derde en beslissende set werd de Spanjaard gebroken. Tsonga profiteerde later nog een keer van de vele fouten die Nadal maakte en liep via een tweede break uit naar 5-2. Maar serveren voor de wedstrijd lukte de nerveus geworden Fransman niet, want Nadal brak op zijn beurt de opslag van Tsonga. Op de service van de Spanjaard maakte Tsonga even later geen fout. Hij liep uit naar 0-40 en benutte zijn eerste wedstrijdpunt.

Nadal is na de geblesseerd uitgevallen Schot Andy Murray de tweede kanshebber in Londen die de prijs betaalt voor een loodzwaar seizoen. Novak Djokovic kan vandaag de derde topper worden die vroegtijdig naar huis wordt gestuurd. De Servische nummer een van de wereld, dit jaar winnaar van drie van de vier grandslamtoernooien, moet vanavond winnen van landgenoot Janko Tipsarevic om zich te kunnen plaatsen voor de halve finales waarin hij Roger Federer zal treffen.

De Zwitser won gisteren ook zijn derde groepswedstrijd in Londen. Hij versloeg de al uitgeschakelde Amerikaan Mardy Fish in drie sets: 6-1, 3-6 en 6-3. Eerder in de week had Federer, nummer vier van de wereld, in een galavoorstelling Nadal verslagen.

Federer is al vijftien partijen ongeslagen. De dertigjarige tennisveteraan won deze maand de indoortoernooien van Basel en Parijs en verkeert in bloedvorm. Anders dan Djokovic, Nadal en Murray lijkt de op techniek spelende Federer minder last te hebben van vermoeidheidsverschijnselen.