Marokkanen naar de stembus - verwachtingen laaggespannen

In hoofdstad Rabat werd gisteren opgeroepen tot een boycot van de parlementsverkiezingen van vandaag. Foto Reuters / Youssef Boudlal

Marokkaanse kiezers kunnen sinds negen uur vanochtend naar het stemlokaal voor de vervroegde parlementsverkiezingen. De verkiezingen zijn zeer omstreden omdat activisten vinden dat echte verandering in het land uitblijft.

In Marokko vonden eerder dit jaar, net als in veel andere Arabische landen, demonstraties plaats tegen de regering. Onder druk van de protesten, die geregeld hardhandig werden neergeslagen, schreef koning Mohammed IV in augustus vervroegde verkiezingen voor het parlement uit.

De verwachting is dat een gematigde islamistische partij en een koningsgezinde partij het goed zullen doen bij de verkiezingen van vandaag. De verkiezingen leven echter totaal niet, meldt persbureau AP vanochtend vanuit hoofdstad Rabat. Er heeft geen levendige campagne plaatsgevonden en in de grote steden zijn weinig posters te zien en zijn weinig verkiezingsbijeenkomsten gehouden. De verwachting is dan ook dat de opkomst erg zal tegenvallen, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Er was bepaald geen opgewonden sfeer van tevoren. Bij de vorige verkiezingen was de opkomst 37 procent, het is al mooi meegenomen als dat dit keer beter is. Er lijkt weinig vertrouwen bij de kiezers dat er veel gaat veranderen in Marokko.”

De Marokkaanse koning voerde eerder dit jaar wel een aantal grondwetswijzigingen door die de politieke partijen in het land wat meer macht geven, legt Roelants uit:

“Politieke partijen hebben door de grondwetswijzigingen meer bevoegdheden gekregen. Het is interessant om te zien hoe de islamistische partij vandaag gaat scoren. De koning moet nu, hoewel hij dat voorheen zelf kon bepalen, een premier van de grootste partij aanwijzen.”

De legitimiteit van de verkiezingen staat verder sterk onder druk vanwege een oproep van activisten tot een boycot. De activisten willen meer democratie en geloven niet dat koning Mohammed en het huidige politieke establishment die kunnen brengen. De Marokkaanse autoriteiten hebben de afgelopen weken jacht gemaakt op de activisten. Volgens Human Rights Watch zijn de afgelopen maand meer dan honderd activisten verhoord wegens hun oproep tot een verkiezingsboycot.

    • Pim van den Dool