Levensverzekeraars storten zich massaal op bankieren

Nederlandse levensverzekeraars storten zich op grote schaal in het bankiersvak. Vrijwel elke verzekeraar tuigt inmiddels een bank op. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Aegon heeft de Aegon Bank, Delta Lloyd de Delta Lloyd Bank. De van ING afgesplitste verzekeraar Nationale Nederlanden kondigde deze week aan zelf ook weer een bank te willen beginnen.

Die banken zijn nodig omdat verzekeraars op zoek zijn naar nieuwe inkomsten nu hun traditionele handel in beleggingspolissen sterk is afgenomen. Burgers willen niet meer beleggen en hebben slechte ervaringen met beleggingshypotheken en andere complexe polissen.

Veruit de meeste klanten vertrouwen hun verzekeraar niet. Dat komt onder meer door de schandalen met woekerpolissen waar vrijwel alle verzekeraars bij betrokken zijn. De verborgen kosten bleken de fiscale voordelen van klanten, grotendeels teniet te doen.

‘Banksparen’ alternatief voor fiscaal aantrekkelijke beleggingspolissen

De laatste jaren is er een alternatief gekomen voor fiscaal aantrekkelijke beleggingspolissen met het fenomeen van ‘banksparen’ – geblokkeerd sparen dat belastingvoordelen oplevert. Dat is een groot succes. Met hun jonge bankdochters hopen verzekeraars toch nog te profiteren van de handel die van hun sector naar de banken verhuist.

“Levens verzekeren is uit de mode”, zegt Dirk Schoenmaker, hoogleraar bank- en verzekeringswezen:

“Het is heel goed dat de markt is opengebroken. Dat is misschien niet fijn voor de verzekeringssector, maar wel voor de consument.”

    • Jeroen Wester