Kredietstatus Portugal verlaagd naar 'junk'

Verlaging van de kredietstatus komt precies op het moment dat het land wordt getroffen door stakingen.

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft gisteren de rating voor Portugal verlaagd tot junkstatus en waarschuwt vanwege de recessie voor verdere afwaarderingen.

Fitch verlaagde de Portugese kredietstatus met een stap naar BB-plus en handhaaft de negatieve verwachtingen. De „grote fiscale onevenwichtigheden, hoge schuldniveaus in alle sectoren en zwakke economische vooruitzichten betekenen dat een investment-grade-waardering niet langer gerechtvaardigd is”, stelde Fitch in een verklaring. Het andere grote kredietbureau, Moody’s Investors Service, gaf Portugal in juli al in de junkstatus.

Fitch stelt dat de toenemende economische druk in Europa een rol zal spelen in de verwachte krimp van de Portugese economie, die op drie procent wordt geschat. „De recessie maakt het bezuinigingsplan van de regering een stuk uitdagender en zal een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van bankactiva”, laat Fitch weten.

De degradatie van Portugal tot junkstatus komt op de dag dat Portugal het toneel is van de grootste staking sinds tijden. Grote delen van het publieke leven liggen lam doordat werknemers uit verschillende sectoren uit protest tegen de verplichte bezuinigingen het werk neerleggen.

Portugal kreeg eerder dit jaar 78 miljard euro aan noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. In ruil daarvoor moet de Portugese regering alles uit de kast halen om de uitgaven te reduceren. (NRC)