Kortkolom kunst

Fotograaf Goldblatt weigert prijs van Zuma

Door onze correspondent

Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse topfotograaf David Goldblatt weigert een hoge onderscheiding van president Jacob Zuma in ontvangst te nemen uit protest tegen een deze week in het parlement aangenomen wet die volgens hem „schade aan de democratie toebrengt”. De 80-jarige Goldblatt, die beroemd werd met zijn zwart-witbeelden van de sociale uitwassen van de apartheid, zou op 27 april volgend jaar wegens buitengewone verdiensten voor de kunsten de ‘Order of Ikhamanga’ ontvangen, de Zuid-Afrikaanse variant op een koninklijk lintje. Maar door de dinsdag aangenomen wet die het lekken van geheime overheidsinformatie moet voorkomen en daarmee onderzoeksjournalistiek zou bemoeilijken bedankt hij voor de eer. „Het volstaat te zeggen dat deze actie onze dappere maar fragiele democratie en rechtsstaat ondermijnt”, schrijft Goldblatt in een brief aan Zuma die vandaag in het weekblad Mail & Guardian is gepubliceerd.

Amsterdamse theaters gaan samenwerken

Door onze cultuurredactie

Amsterdam. Zeven Amsterdamse theaterinstellingen gaan samenwerken om de nationale en internationale uitstraling van het toneel in de hoofdstad te vergroten. Onder de titel Van Nood tot Deugd willen instellingen als Toneelgroep Amsterdam, Stadsschouwburg, theater Frascati, Julidans, Nederlands Theaterfestival en Holland Festival de culturele diversiteit van het theateraanbod waarborgen en vergroten. Ook bestaan er plannen een alliantie aan te gaan met buitenlandse regisseurs als Thomas Ostermeier, Johan Simons en Anne Teresa de Keersmaeker. De jongerengroep Likeminds is aangetrokken om een nieuwe publieksgroep te bereiken. Behalve artistiek hoogwaardig theater staan educatie, talentontwikkeling, gezamenlijke marketing en publieksverbreding hoog op de prioriteitenlijst. Theaterinitiatieven als het International Theaterschool Festival (IT’s Festival), Mighty Society, Warme Winkel, Female Economy van Adelheid Roosen en Wunderbaum krijgen een plek in de nieuwe theaterverbintenis. Men wil de „dynamiek en innovatie” van het hoofdstedelijke toneelaanbod verhogen.