Kortkolom economie

Nederlandse economie zit in laagconjunctuur

Nederlandse economie zit in laagconjunctuur

Amsterdam. Vrijwel alle seinen voor de Nederlandse economie staan op rood. Het conjunctuurbeeld is in november verder verslechterd, na eerdere dalingen in oktober en september. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stevent Nederland af op een laagconjunctuur. Het CBS baseert het conjunctuurbeeld op vijftien indicatoren, zoals het consumenten- en productenvertrouwen, het aantal orders en de werkloosheid. Bijna alle indicatoren lieten een verslechtering zien in november. Hierdoor ligt het zwaartepunt nog dieper in de fase van laagconjunctuur dan in oktober. In een laagconjunctuur groeit de economie nog wel, maar onder het gemiddelde van de jaren daarvoor. (Novum)

Spyker-financier Antonov opgepakt

Amsterdam. Vladimir Antonov, de Russische geldschieter van Saab-topman Victor Muller, is donderdag in Londen aangehouden op verdenking van bankfraude. Dat meldt de BBC op basis van bronnen bij de Londense politie. Litouwen had een Europees arrestatiebevel tegen de eigenaar van de Engelse voetbalclub Portsmouth uitgevaardigd. Volgens de Litouwse overheid is bij Antonovs bank Snoras zonder deugdelijke verklaring 300 miljoen euro verdwenen. Antonovs zakenpartner Raimundus Baranauskas wordt nog gezocht. Beiden worden verdacht van fraude en witwassen. Antonov probeerde eerder dit jaar het Zweedse automerk Saab volledig over te nemen. Die actie mislukte, omdat de Zweedse autoriteiten de herkomst van zijn geld niet vertrouwden. (Novum)

Imtech plaatst voor 225 mln euro aan obligaties

AMSTERDAM. Technisch dienstverlener Imtech heeft voor 225 miljoen euro aan obligaties geplaatst bij een groep particuliere beleggers. Dat heeft het bedrijf vrijdagochtend bekendgemaakt. De obligaties zijn uitgegeven in dollars (186 miljoen), euro (25 miljoen) en Britse ponden (50 miljoen). De looptijden van de obligaties, die worden uitgegeven op 15 december, variëren van 5 tot 12 jaar. Het aandeel Imtech noteerde vanochtend ruim 1 procent lager op een negatief gestemde beurs van Amsterdam. De technisch dienstverlener meldt dat de opbrengst zal worden aangewend voor aflossing van bestaande schulden en algemene bedrijfsdoeleinden. Eerder deze maand heeft Imtech een Nederlands bedrijf in medische apparatuur overgenomen. Die overname, de prijs werd niet vrijgegeven, is contant betaald. Imtech wil graag groeien op het terrein van zorgtechnologie. (NRC)