Kortkolom Buitenland

Wit-Russische activist 4,5 jaar in de cel

Moskou. Een rechtbank in Wit-Rusland heeft gisteren de vooraanstaande activist Ales Beljatski van mensenrechtenorganisatie Viasna veroordeeld tot 4,5 jaar cel en verbeurdverklaring van zijn bezit. Beljatski, fel criticus van het regime van president Loekasjenko, werd in augustus gearresteerd op beschuldiging van grootschalige belastingsontduiking. Het bewijsmateriaal dat door het OM werd aangeleverd bleek echter zwak. Bij waarnemers ontstond de indruk dat het proces politiek gemotiveerd was en bedoeld om de activiteiten van Viasna lam te leggen. De EU heeft de vervolging van Beljatski van begin af aan veroordeeld. (NRC)

Griekse coalitiegenoot steunt bezuinigingen

Athene. De Griekse oppositieleider Antonis Samaras heeft gisteren na weken van verzet toch zijn handtekening gezet onder een pakket bezuinigingsmaatregelen die de EU Griekenland heeft opgelegd. De eurolanden eisten een handtekening van álle hoofdrolspelers in de Griekse politiek. Eerder betalen zij niet de volgende 8 miljard euro uit van het steunpakket van 130 miljard euro. Maar Samaras, wiens partij deel uitmaakt van de regering van nationale eenheid, weigerde dit lange tijd. Hij zei niet tegen bezuinigingen te zijn, maar vond dat het EU-pakket de Griekse economie alleen maar verder in problemen brengt. (Reuters, AP)

Franse geologen uit hotel in Mali ontvoerd

Hombori. Zeven gewapende mannen hebben twee Franse geologen ontvoerd uit een hotel in de Malinese stad Hombori. De verdenking gaat uit naar Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM), dat eerder in de regio ontvoeringen heeft uitgevoerd. Er zijn Malinese en Franse militairen naar Hombori gestuurd om te voorkomen dat de gijzelnemers de Nigerrivier oversteken om bases van AQIM in het noorden van Mali te bereiken. Vorig jaar werden vier Fransen ontvoerd in Niger. AQIM eist 90 miljoen euro losgeld voor hun vrijlating. (BBC, AFP)

Politie Mexico vindt 26 lijken in autobusjes

Guadalajara. In de Mexicaanse stad Guadalajara heeft de politie de lijken van 26 mannen aangetroffen in geparkeerde autobusjes. Volgens de autoriteiten gaat het om een afrekening in de drugswereld. De vondst is opmerkelijk omdat Guadalajara, de een na grootste stad van Mexico, doorgaans weinig last heeft drugsgeweld. Gevreesd wordt dat de karteloorlog zich uitbreidt. (AP)