Kortkolom binnenland

Wilders blijft bij korten op ontwikkelingshulp

Den Haag. PVV-leider Geert Wilders vindt dat CDA en VVD met „vuur spelen” in de discussie over ontwikkelingssamenwerking. Dat zei Wilders gisteren tegen het ANP in reactie op uitspraken van staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA). Knapen zei dat het kabinet niet verder zal bezuinigen op ontwikkelingshulp. De internationale afspraak om minimaal 0,7 procent van het bruto binnenlands product aan hulp te besteden, staat, zei Knapen. Daarmee schaarde hij zich achter premier Mark Rutte (VVD) die eerder liet weten dat hij staat voor die 0,7 procent. Wilders wil dat bij extra bezuinigingen eerst gekort wordt op ontwikkelingshulp. (NRC)

Onderzoek Albayrak over vier maanden af

Rotterdam. Het onderzoek naar vermeende misstanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) duurt langer dan voorzien. Het rapport zal eind maart verschijnen in plaats van volgende maand, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft de onderzoekscommissie gisteravond laten weten. De commissie onder leiding van oud-staatssecretaris van Justitie Scheltema wil personeelsleden van het COA gelegenheid geven om via een website informatie te geven over bijvoorbeeld het werkklimaat of de salariëring van de directieleden. Algemeen directeur Nurten Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat gebleken was dat het ministerie onvolledige en onjuiste informatie over haar salaris had gekregen. (NRC)

Tilburg doet aangifte tegen Diederik Stapel

Rotterdam. De Universiteit van Tilburg heeft aangifte gedaan tegen ex-hoogleraar Diederik Stapel. Dat heeft een woordvoerder van de universiteit vandaag bevestigd. De aangifte is ook namens de Rijksuniversiteit Groningen gedaan. De commissie-Levelt, die onderzoek deed naar de omvangrijke fraude van Stapel, had de universiteiten al geadviseerd, aangifte te doen. In september werd de wetenschapper, op dat moment hoogleraar in Tilburg, op non-actief gesteld omdat bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens voor zijn publicaties verzon. (NRC)

Duitse president Wulff houdt 5-meilezing

Rotterdam. De 5-meilezing wordt volgend jaar op Bevrijdingsdag gehouden door de Duitse bondspresident Christian Wulff. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei gisteren bekend gemaakt. Wulff zal zijn lezing uitspreken in de Grote Kerk van Breda. Centraal staat welke gebeurtenissen in de wereld bepalend zijn voor beeldvorming over vrijheid in verschillende generaties. In 1995 was koningin Beatrix de eerste die de 5-meilezing uitsprak. Vorig jaar hield oud-politicus en hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer de 5-meilezing. (NRC)

OM naar civiele rechter voor verbod ‘Martijn’

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie vraagt de burgerlijke rechter pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Dat heeft het OM gisteravond laten weten. Volgens het OM zijn de activiteiten van de pedofielenvereniging „in strijd met de goede zeden”. De voorzitter van Martijn, Ad van den Berg, werd onlangs tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde maandag dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen. Het OM, dat eerder geen mogelijkheden zag om Martijn juridisch aan te pakken, liet vorige maand weten toch te bekijken of ontbinding mogelijk is. Het OM denkt dat het makkelijker is Martijn in het burgerlijk recht te verbieden dan via het strafrecht. (Novum)