Kerntransport komt aan in Duitsland

Kerntransport, gezien bij de Frans-Duitse grens tussen Forbach en Saarbrücken. Foto AFP / Daniel Roland

Vanmorgen is een trein met 150 ton Frans nucleair afval de Frans-Duitse grens overgegaan. Het is het eerste kerntransport sinds de aankondiging dat alle Duitse kerncentrales voor 2022 gaan sluiten. Dat besluit werd genomen na de kernramp in het Japanse Fukushima eerder dit jaar.

Het transport is op weg naar het Noord-Duitse dorpje Gorleben. Onderweg liep het transport vertraging op door demonstranten, die het spoor hadden beschadigd. Volgens de actievoerders is de opslagplaats, een zoutkoepel, onveilig. Er is flinke bewaking aanwezig: zo’n 20.000 Duitse agenten houden het transport in de gaten. Die bewaking  is niet onterecht. Afgelopen donderdagavond protesteerden al zo’n 500 demonstranten tegen het transport.

Gorleben, in de deelstaat Nedersaksen in West-Duitsland, is slechts een tijdelijke opslagplaats voor kernafval. Het is niet bekend waar de permanente opslag komt.

    • Judith Laanen